Blogul dauneaza grav scriitorilor?

Home » Blogul dauneaza grav scriitorilor?

discutam ieri cu cineva despre emergenta blogurilor in lumea literara. primul impuls e sa zici> super, iata ca s-au racordat si scriitorii la noile tehnologii. al doilea impuls, care cauta mereu nod in papura zice> dar ia stai asa, daca scriitorul scrie pe blog, cum mai scrie si mai ales ce mai scrie “oficial” in cartile lui viitoare? m-a intrigat putin problema asta. ajungem la uniformizare. daca blogerii f buni se apuca sa publice carti, ce se va intampla cu scriitorii? nu se va estompa in timp diferenta intre un scriitor sa-i zicem traditional si un blogger? daca cei din urma vor fi tot mai gustati de public, va mai citi cineva carti? vor disparea scriitorii in fata bloggerilor?

iata catvea intrebari patetice dar care pun o problema importanta> impactul blogului, al jurnalului zilnic de orice fel (personal, bussiness, axat pe tematici etc) asupra scriitoprilor profesionisti. ma gandesc asa> daca eu ca poeta scriu o data la doua zile sa zicem pe blog lucruri personale care vrand nevrand capata o forma poematica, voi mai putea [pe termen lung sa scriu “poeme” in sensul traditional? nu cumva se uzeaza scriitura? nu cumva scriitorii vor fi nevoiti sa isi publice (cum a facut deja bucurenci in romanul RealK) postarile pe blog ca si capitole de carte?? persoana cu care vorbeam era ingrozita de aceste scenarii. cum se va mai face decantarea valorica intre un blogger citit de multi si un scriitor cazut in desuetudine din lipsa de cititori? daca vor incepe sa scrie toti scriitorii ca si bloggarii?

si ajungem la scenariile apocaliptice> literatura va disparea, cartile de asemenea, vom ajunge niste roboti cu cipuri setate de o putere mondiala, vom fi niste sclavi supusi unor gusturi comerciale si pamantul va crapa…

acum sa fim seriosi> cateva lucruri sunt certe din cate vad eu>

1. scriitorii trebuie sa se adapteze noilor tehnologii pentru ca e inevitabil.

2. scriitorii vor trebui sa faca fata intr-un fel sau altul asaltului de popularitate al noilor scribi> bloggerii, pastrandu-si statutul si satisfacand un segment de nisa.

3. scriitorii e mai bine sa citeasca si sa scrie (in intimitate, pentru a putea fi egali cu sine, nu mutilati de cerintele comerciale) decat sa stea toata ziua pe net, in dispute si nimicuri virtuale.

cu ocazia asta am lansat si polemica anuntata cu Dl Krossfire.

dixit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.