Literatura feminina sau feminista? texte si contexte

Home » Literatura feminina sau feminista? texte si contexte
17649.jpg
joi / 31 ianuarie / ora 18/ Club A
(str. Blanari nr.14, sector 3, Bucuresti)
 
la Poeticile Cotidianului vine
Miruna Vlada
cu noul volum de poezie
Pauza dintre vene
joi / 31 ianuarie / ora 18/ Club A
Evenimentul are loc in cadrul “Poeticilor cotidianului” , organizate de poetul Razvan Tupa, si va consta in prezentarea volumului Pauza dintre vene, aparut la editura Cartea Romaneasca, precum si intr-o discutie pe tema Literatura feminina sau feminista? Texte si contexte. Vor lua parte la dezbatere alaturi de Miruna Vlada, poeta Oana Ninu, criticul Mihai Iovanel si specialista in studii feministe Oana Băluţă.
Vom porni de la reactiile criticii literare in fata unui grup de poete considerate prea intimiste, impudice, ba chiar pornografice din care poeta Miruna Vlada face parte alaturi de Elena Vladareanu sau Oana Ninu pentru a numi doar cateva dintre acestea. S-a considerat ca acestea fac parte din “scoala” de poezie a Angelei Marinescu. Invitatii acestei editii vor pune sub semnul intrebarii sintagma de “literatura feminina” si valorile ce i-au fost asociate si vor interpreta aceasta problema si din perspectiva teoriilor feministe occidentale.
Miruna Vlada (n 1986, Bucuresti) a debutat cu poezie in revista Luceafarul in 2003, insa debutul sau in volum s-a realizat in 2004 cu Poemextrauterine, ed Paralela 45, cu o prefata de Octavian Soviany si o prezentare de Angela Marinescu. Volumul a provocat numeroase reactii adverse, cu toate acestea a fost nominalizat la Premiul de Debut al revistei Romania Literara, Premiile Cuvantul, Premiul de Debut al Uniunii scriitorilor din Romania, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu si a primit Premiul de debut al Revistei Luceafarul si Premiul filialei Uniunii Scriitorilor din Iasi. A publicat poezie si eseuri in majoritatea revistelor de cultura. Actualmente studenta anul III Stiinte Politice. Doreste sa se specializeze in management cultural.
As spune ca fondul obsesional al poemelor Mirunei Vlada e al unui duh romantios de la sfarsitul postmodernismului, in vremea unei libertati juvenile, puse pe demitizari si contestatii in serie. Si nu e vorba doar de superioritate cinica, ci mai ales de o voluptate a deziluzionarii ce trimite in limbaj impuslurile unei feminitati ce-si clameaza toate libertatile si toate decomplexarile. Energia marturisirilor Mirunei Vlada, de nu va  fi consumata de automatismele sumbrului amor, poate cuceri teritorii poetice remarcabile.
(Aurel Pantea)
Poezia Mirunei Vlada este radicala.
(Alexandru Matei)
Va asteptam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.