Impresii de la cititori si nu numai

Home » Impresii de la cititori si nu numai

236b.jpg

poza este facuta de Andreea Molocea, colega mea de la facultate. o poeta pe blog. o gasiti aici

dar iata ce spune ea ieri 2 feb

Azi as vrea sa vorbesc despre Miruna Vlada si despre curajul ei de a scrie. Am fost joi in Club A.

Poezie feminina, feminista, in conceptia mea nu conteaza atata timp cat acele versuri transmit senzatii.

Obisnuiti ani, secole sa citim poezie masculina, nu ne este usor sa citim lumea descrisa in carti prin ochii femeilor. Cand un barbat vorbeste despre sex, cand foloseste substantive si adjective sexuale totul capata nuanta metaforica. Cand o femeie face acelasi lucru, este feminista si trebuie sa -i despicam frazele/ versurile cat mai rational si sa excludem valoarea pe care acele pagini ar putea sa o aiba. Ca asa trebuie, ca de aia exista criticii, sa mai innece uneori cateva talente si eventual sa le dea cateva depresii pe cap pana la aparitia urmatorului volum.

Eu nu numesc poezie masculina poezia care contine “sperma”, “erectie” etc, si nici feminina poezia care spune “imi tin sangele menstrual in mana”. E poezie. Esti pudic si nu poti vedea sensurile dincolo de aceste imagini tari, viscerale? E treaba ta, tu te reorienteaza spre alta categorie a poeziei. Nu cred ca poezia sau arta trebuie sa urmeze directia unor oameni care in principiu sunt in calitatea celor care doar citesc pentru a critica desconstructiv.

Miruna e buna. Miruna creaza tablouri. Miruna ma face sa tremur. Miruna spune ca fara dragoste nu ar avea degete, ci solzi. O admir. O admir pentru ca are curaj sa foloseasca cuvintele asa cum le simte si nu se teme de gurile care ar putea sa se opreasca doar la expresiile viscerale si care de regula pierd adevaratul sens si intelepciunea poeziei. Cand o ascultam in Club A, cand ascultam intrebarile, eu voiam sa o intreb atat: Plangi cand scrii? Trebuie ca sa te doara pentru a scrie? Te simti racorita si usurata dupa ce scrii?…poezia e un real de hartie care descrie o insiruire pe ata a sentimentelor si trairilor. Cand ma aflu in fata unui scriitor, nu-l pot intreba despre ce a scris acolo fara sa ma gandesc la el, la tot ce a simtit si prin tot ce a trecut pentru a innoda acele fraze, acele versuri…Vorbiti dragi oameni de senzatiile date si lasate de poezie! Simtiti nu luati mot-a-mot ce e acolo, pentru ca ce e acolo e sentiment si traire, fir’ar sa fie!

ps: poate mai revin spre seara sau maine cu o mica povestire a ceea ce am trait eu cu pauza dintre vene in maini

2. ziarul GANDUL Preţul cărţii
de Mihai IOVĂNEL | 28 IANUARIE 2008

Venele la controlMiruna Vlada, Pauza dintre vene, Editura Cartea Românească, 80 pagini, 19,95 leiTot poezie, dar de ultimă generaţie – biologic vorbind. Forjare, explorare & exploatare a frustrărilor, nevrozei, anxietăţii, cu baza mai puţin în metafizic şi mai mult în fizic/ sexual. Şocarea se practică aproape pedagogic. Miruna Vlada ştie ce face şi în mare face ce vrea. Problema e că discursul acesta e un discurs care se apropie de epuizare. Care îşi trăieşte ultimele secunde, asta dacă Ruxandra Novac & Elena Vlădăreanu nu vor reveni cu ceva spectaculos. Deja viitorul în poezie sună ca la Gabriella Eftimie, poetul (zic aşa ca să includ ambele genuri) cel mai bun apărut în ultimii ani şi care sună complet diferit. (Un pont: aşteptaţi debutul Valentinei Chiriţă, următorul hit al ultimului val).

si 3. iata ce anunt a aparut vineri in ziarul Compact

 Vulgar sau poetic?
 

Discutii O dezbatere pe tema “Literatura feminina sau feminista” este organizata, astazi, de la ora 18.00, in Club A. Manifestarea face parte din initiativa “Poeticile cotidianului” si ii aduce, in clubul de pe strada Blanari, pe poetele controversate Miruna Vlada si Oana Catalina Ninu, pe criticul Mihai Iovanel si pe Oana Baluta, specializata in studii feministe. Intrarea este libera.

mi s-a parut funny faza cu vulgar sau poetic.

sau o reactie contra (indirecta) f virulenta (gen iovanel,)

sunt un monstru antipoetic

o spun inca o data: dati-mi orice, mai putin scriitura extrauterina; ceea ce emilian intr-un moment de glorie a numit ‘poezie secretzionista’! dupa principiul ‘aceasta nu e o pipa’, nenumarate dudui isi extrag si expun cu voluptate secretziile, viscerele, vomele, matzele, venele, salivele, lacrimile, gangrenele si ni le servesc drept poezie. eu astept un volum si cu o mostra atasata. pentru o lectura cat mai autentica. ma-ntreb cu prefacuta inocenta daca se intampla cumva vreo criza a cuvantului (poetic). eu cred ca poezia e intr-un soi de moarte clinica. si mai vreau sa le transmit respectul meu sincer celor care scriu pentru sertar. (de aici )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.