Din Observatorul Cultural

Home » Din Observatorul Cultural

 iata ca acest blog (si cel personal de pe 360 yahoo se pare) devin subiecte de cronici literare in Observatorul Cultural, revista saptamanala de buna calitate condusa de Carmen Musat…

mi s-a parut f interesanta abordarea si analiza intre persoana Miruna si poeta asa cum se vede pe cele 2 bloguri. si mi-a placut jocul de cuvinte – de la extrauterinitate la intrauterinitate(in Pauza)…

IMAGINI VIRTUALE. Pauza de extrauterinitate (I)

   

Lucia Simona DINESCU


Cam multa maturitate scirbita la poetii si poetele care debuteaza astazi atit de repede, poate si ca semn al unor vremuri in care acestia constata (nu fara durere si dezolare) ca jocurile gratuite postmoderne s-au perimat si ca a fi in avangarda inseamna a fi rebel fata de estetica postmodernismului. Poate ca, peste ceva timp, istoria literara ii va consemna tocmai pe „douamiisti“ ca inovatori ai poeziei, iar pe debutantii de azi, ce continua estetica postmodernismului, ca simple prelungiri ale unui curent deja vechi, ce-si traieste crepusculul. Dar ca sa ajunga la capitolul de inovatie intr-o istorie literara, noii scriitori mai au de lucrat la expresie, caci vointa, intensitatea si sinceritatea trairii nu sint suficiente.Printre acestia, Miruna Vlada face un salt de la Poemeextrauterine la Pauza dintre vene. Acest volum, aflat in pregatire la Cartea Romaneasca, are si un blog (www.mirunavlada. wordpress.com), creat ca o preintimpinare a cartii. Asadar, blogul volumului a aparut public ca un fel de prospectare a pietei de cititori si ca o palpare a terenului virtual, cu destul de putine poeme insa si cu mentinerea unui suspans pentru cresterea rating-ului la blogul cartii.
Poeta are si o pagina personala, http:// 360.yahoo.com/miruna17vlada, de fapt, mai mult un jurnal sentimental si mundan, cu titlu cvasioniric: vlada viseaza ca scrie, ca naste cuvinte vii. E un jurnal aproape exclusiv despre pasiunile sale (Frida este una dintre ele), despre propria relatie amoroasa (picurata cu certuri, impacari, calatorii etc.) cu O., o relatie proiectata ca reiterare a imaginii cuplului Frida-Diego. Acum poeta devine un autopersonaj sentimental (unde e poeta visceral-agresiva?) care are oroare de furtuna (cu exceptia saruturilor in ploaie si a mirosului de tei de dupa ploaie), care gateste sau se preocupa de familie, care are o autoironie subtire, dar si multe naivitati de expresie si o imaturitate emotionala (totusi necontrafacuta), care face un bun self-marketing si tine o contabilizare a proiectelor de la Facultatea de Stiinte Politice si a celor conexe, in special practica sa in domeniul marketingului cultural.in fine, jurnalul e un soi de Bildungsroman fara intentie, o arta poetica si un document psihologic. Poetei ii place deopotriva singuratatea in care scrie cu privirea in gol atintita pe un perete (a carui fotografie se afla on-line) si viata publica, agitata, aproape boema.
Miruna Vlada pare de data aceasta mult mai autentica si mai credibila, dovada ca Poemeleextrauterine au fost doar o poza existential-poetica, iar ceea ce parea traire asumata pina la singe nu e decit simularea unei experiente extreme, ca practicarea de scurta durata a unui sport la limita. De unde se vede ca poeta si-a scris poemele de debut mai mult sub sigiliul modelelor de imprumut, livresti si conforme cu trend-ul poeziei feminine douamiiste. Violente si mixind pe contradictii extreme, „poemeleextrauterine“ au, desigur, meritul de a rupe cu unele prejudecati (oare a cita oara se intimpla acest lucru la noi?), dar au mult mai multe neimpliniri decit merite.

E de un bun-simt estetic faptul ca imaginile socante sint innoitoare doar in masura in care sint strunite de o luciditate artistica autocritica. Altminteri, ele risca sa cada in ostentatie deranjanta, in vulgaritate si in exhibitionism penibil. De acest bun-simt au fost private primele poeme carora le-a lipsit moderatia si intelepciunea de a asocia fiziologicul cu luciditatea, indecenta cu pudoarea, curajul cu sfiosenia si delicatetea. Vocea debutantei a fost prea instinctuala pentru a fi rafinata: prea multa directete si imprecatie, prea mult radicalism in dauna fineturilor (probabil survenit ca o replica la excesul fineturilor insesi).
Din fericire, nu o mai recunoastem acum pe Miruna Vlada din perioada debutului. Poeta scrie altfel, dupa ce va fi stat, poate, la recuperare poetica intensiva. Poemele sale sint acum intrauterine, dovada fiind umanizarea imaginarului, imblinzirea demonicului visceral si tonalitatea de maternitate normala, nepatologica, nu mai putin incordata insa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.