proaspat – premiile Radio Romania Cultural

Home » proaspat – premiile Radio Romania Cultural

Nominalizari la Premiile Radio România Cultural 2007

Premiile care se vor decerna, în urma nominalizarilor, acopera 11 categorii

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pentru a opta oara în aceasta primavara, în cadrul Galei care se va desfasura în seara zilei de 24 martie la Teatrul Odeon, partener traditional al manifestarii. Spectacolul va fi transmis în direct de coproducatorul evenimentului, TVR Cultural si, evident, de Radio România Cultural si va fi prezentat de actorii Ilinca Goia si Victor Rebengiuc, componenta muzicala fiind asigurata de Trio Contraste, iar cea coregrafica de Razvan Mazilu. Regia spectacolului îi apartine lui Attila Vizauer.
La “Poezie” sunt nominalizati pentru aparitiile din 2007: Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu cu Submarinul iertat (Editura Brumar), Marius Ianus cu Strumfii afara din fabrica (Editura Cartea Româneasca) si Cosmin Perta pentru Cântec pentru Maria (Editura Vinea). La categoria “Proza”, nominalizarile sunt: Dan Stanca, Noaptea lui Iuda (Editura Humanitas), Ioan Lacusta, Luminare (Editura Polirom), Dan Lungu, Sunt o baba comunista (Editura Polirom), Mircea Daneliuc, Ora Lanti (Editura Cartea Româneasca) si Marin Malaicu-Hondrari, Cartea tuturor intentiilor (Editura Vinea).

Nominalizarile la Premiile Radio România Cultural continua cu sectiunea “Teatru”, respectiv cu Andrei Serban pentru regia spectacolului Unchiul Vanea de Cehov la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cu Silviu Purcarete pentru regia spectacolului Faust de Goethe la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu si cu Editura “Cartea Româneasca” pentru volumele cu DVD Un tramvai numit Popescu de Cristian Popescu, mady-baby.edu de Geanina Carbunariu si Kamikaze. Monoloage si monodrame pentru actori si actrite de Alina Nelega aparute în colectia “Teatru”. La categoria “Muzica” sunt nominalizati dirijorul Christian Badea, harpistul Ion Ivan Roncea, Cvartetul Belcea si Teatrul de Opereta “Ion Dacian”. La “Film” nominalizarile sunt, se pare, mai previzibile: Cristian Mungiu, 4 saptamâni, 3 luni si 2 zile, Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârsit) si Alexandru Solomon, Razboi pe calea undelor.

Categoria “Arte plastice” are în vedere numele lui Sorin Dumitrescu, Mihai Horea si Ioana Batrânu. La categoria “Stiinta” sunt nominalizate doua personalitati: Constantin Ionescu-Târgoviste – seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice de la Institutul “Prof. dr. Nicolae Paulescu” din Bucuresti si presedintele Asociatiei Medicale Române si exploratorul Teodor Gheorghe Negoita. La categoria “Învatamânt-Educatie” sunt nominalizati Marian Stas, presedintele Fundatiei CODECS pentru Leadership Romania, Paula Popoiu, director general la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” si Florin Colceag, presedinte IRSCA Gifted Education.

Premiile Radio România Cultural au si o sectiune ampla rezervata jurnalismului cultural, cu trei diviziuni. Pentru “Reviste si suplimente culturale” sunt nominalizate periodicele Cultura, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Dilema veche si Time Out Bucuresti. Pentru “Emisiuni culturale de televiziune” s-a optat pentru Jurnal cultural si Povesti despre oameni de la TVR Cultural, Omul care aduce cartea – Dan C. Mihailescu si Parte de carte – Cristian Tabara de la Pro TV. În sfârsit, pentru site-uri culturale de internet sunt nominalizate Liternet, Cinemagia, Onlinegallery si Metropotam.

Ca de obicei, vor fi decernate si trei premii pentru întreaga activitate. Câstigatorii acestora sunt deja cunoscuti. Premiul In memoriam “Iosif Sava” va merge catre Corul de copii radio si dirijorul Voicu Popescu pentru proiectele Adiemus si Stralucirile apei. Premiul Lux Mundi îi revine în acest an dramaturgului Matei Visniec, pentru integrarea dramaturgiei românesti în discursul teatral european. În fine, Premiul de excelenta Radio România Cultural se îndreapta în acest an catre actorul Radu Beligan, pentru profesionalismul omului de teatru si distinctia omului de cultura.

detalii aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.