Blogurile pot ucide!

Home » Blogurile pot ucide!

Publicat: 8 Aprilie 2008 @ 03:35

Stresul de a tine la zi un jurnal online (blog), lipsa de somn si o dieta alimentara nesanatoasa constituie o combinatie letala care a inceput sa faca victime pe internet. Bloggerii muncesc multe ore, deseori pana la epuizare. Multi sunt platiti pentru fiecare postare adusa pe blog. Aceasta este era digitala obositoare, cunoascuta si dupa alt nume: lucrul de acasa.
In urma cu doua saptamani, in North Lauderdale, Florida, a avut loc inmormantarea lui Russel Shaw, un blogger prolific ce s-a stins la varsta de 60 de ani in urma unui infarct. In decembrie, un alt blogger, care se axa pe tehnologie, Marc Orchant, a murit la varsta de 50 de ani in urma unui atac coronarian masiv. Tot in aceeasi perioada, un al treilea, Om Malik, in varsta de 41 de ani a supravietuit in urma unui infarct.

Potrivit „New York Times”, se pune problema daca aceste cazuri sunt izolate sau e vorba de mult mai mult. De-a lungul timpului au fost aduse la cunostinta lamentarile unor bloggeri care au pierdut din greutate sau ca au devenit obezi, ca sufera de insomnii sau cad epuizati si adorm cu capul pe tastatura. Aceste tulburari apar in urma stresului acumulat din cauza obligatiei de a furniza un flux de informatii permanent, intr-un domeniu in care concurenta este nemiloasa.

In ciuda faptului ca exista un numar mic de persoane care au decedat datorita blogging-ului, nu s-a diagnosticat oficial existenta unei epidemii care ar putea afecta intreaga lume. De asemenea, in privinta deceselor, nu s-a stabilit cu certitudine daca blogging-ul le-a grabit moartea. Cu toate acestea, prietenii, colegii si rudele celor decedati inca se intreaba daca bligging-ul este periculos.

Unele bloguri aparute initial ca jurnale

personale online, s-au transformat in ultimii ani in adevarate fluxuri de stiri, care au ajuns sa concureze cu media traditionala, mai ales in ceea ce priveste veniturile ce pot decurge din reclame.

 

Bloggerii pot fi platiti in functie de numarul de cititori sau pe postare. Ei isi construiesc un public prin intermediul exclusivitatilor sau prin volumul de stiri. Cel mai important element in aceasta meserie este totusi viteza. Unele site-uri, precum Gawker Media, ofera bonusuri angajatilor daca o anumita pagina a fost citita de 100.000 de ori intr-o luna. Stacheta se ridica, astfel incat, cu cat acesta scrie mai mult, cu atat castiga mai mult. Potrivit New York Times, unii bloggeri ajung sa castige intre 30.000 si 70.000 de dolari pe an, in timp ce altii ajung sa obtina chiar si cifre cu sase zerouri.

Bloggerii au inceput sa fie constienti de riscurile meseriei, astfel incat au inceput sa faca schimb de sfaturi pentru supravietuire. In urma cu o luna, pe Problogger.com, australianul Darren Rowse, care scrie pe mai multe bloguri, a oferit cititorilor sai un manual de supravietuire. Printre sfaturi se numara acela de a “taia lanturile scriiturii” si “a se intoarce la scrisul ideilor in carnetele”.

Sursa: New York Times preluat de Antena 3

aoleu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.