noutatzi literare

Home » noutatzi literare

1.

romanul Norei Iuga Sexagenara si tanarul va aparea in franceza si in slovena

Doua editii ale romanului “Sexagenara si tanarul”, recompensat in 2000 cu premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, vor aparea in primavara anului viitor in Franta, respectiv Slovenia, dupa ce o traducere a cartii a fost publicata deja in Bulgaria.

Editia publicata in tara vecina, aparuta la Paradox Publishing Group, a beneficiat de sprijinul programului pentru traduceri in strainatate al Institutului Cultural Roman.

“Nu fac nici o deosebire daca imi apare o carte la New York sau la Sofia. Principalul e sa apartina lumii- pentru ca sunt oameni peste tot si daca ei se emotioneaza, recunoscandu-se in cuvintele mele, eu sunt rasplatita in egala masura”, a declarat autoarea, citata de Newsin.

Anul trecut, editura germana Klett-Cotta a publicat o antologie selectiva din toate volumele de poezie ale Norei Iuga. Tot in 2007, Norei Iuga i-a fost inmantat Premiul Friedrich-Gundolf de catre Deutsche Akademie fur Sprache und Dichtung, o recompensa care se acorda tuturor celor care contribuie la raspandirea culturii germane in lume.

am fost ieri si am stat la povesti toata dupa-amiaza cu Nora. era f fericita. ne-a citit din noul ei roman, iar noi i-am citit cele mai recente poeme. nora debordeaza.

2.constantin acosmei
lista nominalizarilor (am gasit eu pe un site de mai demult):

Constantin Acozmei pentru “Jucaria mortului” (Ed. Vinea, 2006),
Dumitru Crudu – “Steaua fara… Mihail Sebastian” (Ed. Cartea Romaneasca, 2006),
Rita Chirian – “Sevraj” (Ed. Vinea, 2006),
Marius Ianus – “Strumfii afara din fabrica” (Ed. Cartea Romaneasca, 2007),
Robert Mandroiu – “Efectul de pelicula” (Ed. Vinea, 2006),
Lavinia Braniste – “Povesti cu mine” (Ed. Paralela 45, 2006),
V. Leac – “Dictionar de vise” (Ed. Cartea Romaneasca, 2006),
Marius Parlogea – “Primul meu volum de poezie” (Ed. Pontica, 2006),
Cosmin Perta – “Santinela de lut” (Ed. Vinea, 2006) si
Radu Vancu – “Biographia litteraria” (Ed. Vinea, 2007).

Premiul Euridice pentru autori tineri, acordat de Fundaţia Culturală Paradigma, a ajuns anul acesta la Constantin Acosmei pentru volumul de poezii “Jucăria mortului” (Vinea, 2006) şi la Mitoş Micleuşanu pentru romanul “Kasa Poporului” (Polirom, 2008).La categoria poezie au mai fost nominalizaţi: Violeta Ion, Marin Mălaicu, Ştefan Manasia şi Ofelia Prodan – “Cartea mică”, iar la secţiunea proză – Augustin Cupşa, Silviu Gherman, George Vasilievici şi Tudor Creţu.

Juriul a fost format din: Marin Mincu (preşedintele juriului), Bogdan Creţu, Mihail Gălăţanu, Ştefania Plopeanu şi Răzvan Ţupa.

si aici filmuletz de la premiere

felicitari celor 2!

l-am cunoscut pe acosmei la Iasi. ni s-a parut un om f bland si introvertit. apoi a doua zi i-am auzit versurile in boxe chiar la teiul lui eminescu din Copou in programul Copou-parcul poeziei. octavian tocmai i-a scris o cronica f laudativa in tribuna. o sa para luna viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.