3 evenimente

Home » 3 evenimente

salutari dragi cititori.

nu am mai trecut demult pe aici. varii motive. am fost plecata in strainezia + viata mea mea a luat noi intorsaturi. dar vreau sa vb acum despre 3 evenimente culturale la care am participat recent si care m-au umplut de bucurie, idei, sentimente frumoase.

1. miercurea de film de la ICR de sapt trecuta unde am vizionat alaturi de vreo 200 de oameni (se statea pe jos efectiv) 3 scurt metraje interesante: Bricostory, Joi si celebrul Megatron. erau multe cunostinte pe acolo, multi actori & oameni de film. m-a enervat moderatoare (ruxandra) a pus intrebari f pe langa si nu a reusit sa creeze un dialog cu regizorii. cel mai mult mi-a placut Joi un film care prezinta cu multa cruzime banalitatea care ne inghite vietile zi de zi. cu cea mai tare si mai autentica  scena de sex de 2 min pe care am vazut-o pana acum. si cu multa tristete si lehamite. megatron nu m-a dezamagit, si-a meritat premiul, avea ceva din Mungiu (candoarea) si mai ales m-a facut sa ma gandesc la Lampa cu caciula. discutiile nu au fost lungi dar s-au spus niste lucruri f interesante.

2. lunea asta 29 sept am fost la Clubul Dramaturgilor la Uniunea scriitorilor prezidat de Mircea Ghitulescu. a fost initial lansarea cartii acestuia – Istoria literaturii romane Dramaturgia – o caramida cu un aspect f placut ce trateaza tot ce a miscat si inca misca in dramaturgia noastra. mi-au placut f mult vorbitorii (Garbea si dl Mihalache) si m-am bucurat ca este inclus acolo si octavian 🙂 . apoi a avut loc (ca de obicei) o lectura realizata de un regizor cu actori profesionisti de 2 piese scurte (un fel de scurt metraje in teatru ca sa zic asa) scrise de flavius tamasel – un clujean cumsecade, tanar si deloc debutant ( a mai publicat cateva piese). olga delia mateescu m-a dat pe spate cu interpretarea ei formidabila. (desi nu facusera decat o repetitie). piesele s-au numit Fisura si Decoratia. prima a fost ff savuroasa (la ambele am ras pe rupte), a doua avea mize mari si a cam trenat. finalurile usor naive, dar replicile scrise excelent. un dramaturg ce trebuie retinut.

* m-au enervat insa piscotarii. nu prin simpla lor prezenta (ca vin ca sa bea si sa manance e un un lucru stiut) ci prin faptul ca mai si comenteaza pe deasupra pe sub mustati. ii critica pe toti cei prezenti. cum naiba au tupeul asta, frate? ei nu sunt in stare sa lege 2 vorbe coerente dar ii injura pe toti din sala. mi-au facut greata (mai ales ca desea ei sunt ff nespalati). cred ca de-aia nu prea vin tineri la intalnirile astea literare – de scarba astora.

3. in seara asta am fost la lectura +dezbaterea pornind de la cartea Svetlanei Carstean la Institutul Francez . sala a fost arhiplina ceea ce m-a bucurat. lumea venise pt cartarescu (se zice) dar eu cred ca pt insolita aparitie in sine a celor ce urmau sa vb. nu asa mi-o imaginam pe svetlana. am citit cateceva din ea inainte si nu asa mi-o imahinam. mi s-a parut ca e fff feminina. cu adevarat frumoasa, atragatoare, genul care iti intra direct in creier. f puternica, precum in versurile ei. mi-a placut ca avea un inel imens pe deget care contrasta cu vocea ei  inceata. avea pe deget o floare de menghina. mi-a placut de asemenea ca atmosfera a fost mult mai relaxata decat la lansarile de la uniune de exemplu (desi – stupoare- aceleasi fetze livide de piscotari erau si aici). s-a inceput cu lectura celor 2 – svetlana si fanny chartres (pe care mi-am imaginat-o ca o papusa vorbitoare, f sensibila si atenta la fiecare cuvant rostit). lectura a fost lunga ( aproape o ora) dar cred ca acesta a fost un element important. am putut fiecare sa ne facem o imagine mult mai porfunda asupra versurilor. si cadrul a fost intim si potrivit: intuneric in sala si doar ele doua erau luminate de 2 lampioane cu lumina moale. versurile m-au innebunit. mi-au placut mult. dupa asta a inceput o semi debandada in care invitatii au vb alandala si s-au referit mai putin la tema propriu zisa – feminitate si totalitarism. s-a vb mult de carte ceea ce a fost f bine insa. mi-a placut si CTP-ul f mult. cu figura aia prelunga de criminal in serie a spus niste lucruri f sensibile, profunde, la obiect dar si pline de nuante. am retinut ideea lui:  e vocea unei fetite ce se inchide in copilarie de teama de a deveni adult si a intra intr-o carcera neinduratoare. multa lume buna a fost prezenta. m-a bucurat revederea lui alex matei si a lui ernu. si a simonei popescu despre care nu stiam ca nu poarta bijuterii decat in forma de caluti de mare pe care ii primeste cadou de la prieteni.

dar cel mai mult m-a impresionat in seara asta poemul svetlanei cu mainile pe care si le intitula Beatrice si Alice. exact asa mi-am intitulat eu cele mai misto papusi pe care le aveam in copilarie – 2 blonde pe care le consideram mai mult decat perfecte. am discutat cu ea la sfarsit despre asta si ne-am amuzat- ar trebui psihanalizate numele astea 2 si incidenta lor perversa pe piata numelor din copilaria romaneasca..

Leave a Reply

Your email address will not be published.