oradea – zilele revistei Familia

Home » oradea – zilele revistei Familia

literare şi revizitarea literaturii române contemporane”, urmat de lansări de carte şi un dialog redacţional.

25.10.2008, 00:00
Autor: Loredana IONAŞ

<!–Cea de-a XVIII-a ediţie a acestei manifestări culturale de tradiţie a debutat, ieri, la Casa de Cultură a municipiului Oradea, ocazie cu care a avut loc şi festivitatea de acordare a premiilor revistei Familia pe anul 2008. Programul va continua astăzi, de la ora 10.30, în acelaşi loc, cu colocviul “Istoriile

 

de pe http://www.crisana.ro/stiri/cultural-5/zilele-revistei-familia-69872.html

1. mi-a placut oradea f tare desi nu am batut-o la picior decat superficial (doar centrul si cateva parcuri). dar frunzele portocalii si cladirile habsburge si pasajul vulturul cu aerul cafenelelor vieneze m-au facut sa visez frumos.

2. a fost pt prima oara cand l-am cunoscut face to face pe poetul Ion Muresan, un mit, un punct de reper solid al poeziei contemp.  f spectaculos si boem, reuseste sa fie poet in orice silaba pe care o scoate. de aceea e poate cam obositor de la un punct incolo.

3. echipa redactionala a revistei Familia in frunte cu dl Moldovan mi-a aprut f primitoare si relaxata. si nu a fost deloc una din intalnirile alea literare unde te simti contrans, plictisit, totul e facut din complezenta etc. ne-am simtit bine intr-un mod firesc. si am ras la greu.

4. persoane care mi-a facut mare pplacere sa le revad si sa ma incarc cu energia si inteligenta lor: simona popescu (care a vb cel mai misto la colocviu) si alexandru musina (un gica contra plin de savoare si spirit). noi cunostinte intersante: universitarul deloc tipic adrian lacatus (in sensul ca e mult mai detasat si mai plin de umor decat sunt universitarii in mod obisnuit cam ca bogdan cretu) de la brasov, poetul romulus bucur (ale carui poeme citite mi-au plaut f mult – nu l-am citit deloc) si poetul aurel pantea 0 ff ardelean in orice cuvant si gest.

si evident ca am sarit in sus de bucurie fiindca octavian a luat premiul Radu Enescu pt poezie si eseu 🙂 cu aceasta ocazie.

Premiile revistei Familia pe anul 2008
Manifestarea a fost deschisă de poetul Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei Familia, emoţionant fiind şi momentul decernării premiilor revistei pe anul 2008. Astfel, premiul “M. G. Samarineanu” a fost acordat unui autor local, Elisabeta Pop, pentru îndelungata-i activitate în domeniul teatrului. Premiul “Radu Enescu” a revenit poetului şi eseistului Octavian Soviany, din Bucureşti, pentru subtilitatea şi ingeniozitatea viziunii sale lirice, prin care spiritul redobândeşte plăcerea jocului. Premiul “Octavian Şuluţiu” a fost obţinut de prozatorul Horia Ursu, din Cluj-Napoca, pentru romanul “Asediul Vienei”, în care destinul istoric al omului este actualizat estetic printr-o formulă a scriiturii ce îmbină gravitatea, umorul şi ironia. Şi, în fine, premiul “Ovidiu Cotruş”, poate cel mai important, a fost înmânat poetului Ion Mureşan, din Cluj-Napoca, în a cărui poezie, plină de farmec, realitatea, fie ea cât de banală, îşi dobândeşte demnitatea visului. A urmat un recital de poezie, la care au participat poeţii invitaţi: Simona-Grazia Dima, Minerva Chira, Simona Popescu, Aurel Pantea, Vasile Dan, Gheorghe Mocuţa, Ion Mureşan, Octavian Soviany, Miruna Vlada, Ioan Milea, Nichita Danilov, Alexandru Muşina, Romulus Bucur şi Adrian Lăcătuş.

Leave a Reply

Your email address will not be published.