festivalul international de literatura Bucuresti

Home » festivalul international de literatura Bucuresti

Re-writing…

De ce re-writing? Pentru ca lumea romanelor lui Attila Bartis, atit de personala si totusi recognoscibila, nu este altceva decit o rescriere a unui trecut „de-geografizat”; pentru ca Regele alb al lui György Dragomán, o adevarata lectie de literatura, cum s-a spus, retraseaza granitele aceleiasi lumi, dar o face cu totul „altfel”; pentru ca Mizeria, romanul lui Wojciech Kuczok, muta aceeasi geografie simbolica in spatiul trecutului polonez; pentru ca Philip Ó Ceallaigh, un Irishman in Bucharest, prinde in paginile sale o Europa de Est fascinanta prin chiar faptul ca e vazuta cu detasarea unui alien; pentru ca Juli Zeh si-a petrecut atitia ani in aceeasi Europa de Est, iar romanele ei ne trezesc senzatia unui déjà vu straniu… Toti scriitorii pe care i-am invitat la acest Festival rescriu granitele unui trecut comun, si o fac intr-o Europa care e in plina
rescriere. Sint scriitori tineri care incearca sa „stabilizeze” granitele unui Wonderland in continua miscare, si o fac recuperind o harta comuna, cea a trecutului.

Am conceput acest eveniment din dorinta de a aduce impreuna, timp de trei zile, acesti scriitori, impreuna cu gazdele lor din Romania. Ne dorim in primul rind sa dam nastere unui dialog intre scriitorii romani si invitatii lor. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, organizatorii vrind sa deconstruiasca ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice. Este primul festival international de acest gen din Romania.

Ne mai dorim, in egala masura, ca acesta sa fie doar episodul pilot al unui brand in constructie: Festivalul
international de literatura de la Bucuresti
.

29-31 octombrie 2008 Muzeul Taranului Roman

detalii pe http://www.supliment.polirom.ro/filb/programme.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published.