Razvan Tupa: POETICA POLITICA


Joi, 21 mai 2009, 19.00 Pavilion Unicredit

 

Fata de arta contemporana, literatura (mai ales in limba romana) ramane mult in surdina. Orice iesire spre un public larg este banuita in mod automat de comercialism ieftin. Surprinzator sau nu, mutatiile estetice semnalate de Bourriaud in 2002 o data cu lectura celebrei sale serii de artisti contemporani pot sa fie regasite intr-un text fundamental din sec XIX, cand erau descrise trasaturile romantismului (F. Schlegel).
Recuperand astfel o actualitate a constiintei literare ratacite prin istorii vom incerca sa formulam cateva elemente care privesc eficacitatea demersului poetic la nivelul societatii contemporane, dincolo de estetica traditionala si de incapatanarea cantonarii in teritoriile autonomiei esteticului.
O serie de elemente genuin poetice pot fi identificate ca functionale la nivelul diferitelor zone ale socialului si politicului de azi.
Fie ca este vorba despre resturi metaforizante ori despre retorisme mai mult sau mai putin ieftine, atestarea modelelor economice, politice, mediainclude aceste elemente si structuri poetice. Pentru inceput anarhia si conservatorismul intepenit isi asuma, deopotriva, victimizarea ca proces fondator.

Razvan Tupa (n. 1975) este poet, scriitor si jurnalist cultural. A publicat carti de poezie, a scris in diverse ziare si reviste si a fost redactor-sef al revistei Cuvintul.

 

voi fi acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s