timisoara sforţoasă

azi dimineata am coborat amandoi din tren odihniti. am fost singuri in cuseta si am privit pana la albastrire campiile de rapita.

au fost doua zile ca un carusel nebun si frumos. au fost doua zile de Timisoara, de care si eu si Octavian suntem legati. ce ne-a placut in mod deosebit:

  • oana dobosi si alex potcoava – 2 frumosi mereu in priza cu viata literara din TM, neobositi cititori polemici. energia lor ne-a dat si noua energie. si apartamentul lor portocaliu ne-a facut sa ne simtit „acasa”.
  • dl cornel ungureanu presedintele filialei USR Timis – un domn distins si percutant in obervatii critice. dumnealui a moderat dezbaterea de la sediul revistei Orizont, care a fost animata de pareri aprinse (recunosc – m-am straduit sa incit spiritele si sa fiu cat mai provocatoare in criticisme). lectura lui O din marii oameni ai revolutiilor a fost bine primita si bine inteleasa, ma temeam ca oamenii sa nu perceapa gresit aerul ei vetust.
  • lectura mea la cenaclul pavel dan a fost si ea animata, desi atmosfera era usor haotica (se vorbea din toate directiile) dar mi s-au parut niste opinii bine punctate, la obiect, pe text si multe din ele m-au determinat chiar sa reconsider din temelii cateva poeme. ce am citit va aparea in numarul urmator din revista Orizont.
  • discutiile de la bere (pe o terasa proletara) au fost si ele f animate cu dl Vighi, Helmut Britz (fost coleg de camera cu O la Cluj – nu se mai vazusera de 30 de ani!) Marineasa, Eugen Bunaru, Tudor Cretu, Moni Stanila ca un far in ceata a fost ea pentru noi zilele astea si lista e luunga. s-au abordat si teme politice si atunci s-a cam precipitat atmosfera. oricum, totul s-a calmat o data cu anuntarea unor proiecte f interesante de turism cultural bine articulate de dl Vighi si echipa lui de la Ariergarda. rezultatul : in iulie ne intoarcem in Timisoara!
  • am revazut strazile si vilele de o seducatoare discretie aritocratica si malul begai si florile si complexul studentesc cu neuitata plescavita sarbeasca…
  • vineri am fost invitati de robert serban la emisiunea lui de la Tvr Timisoara – Piper pe limba – unde atmosfera a fost degajata si am spus povesti frumoase si ne-am alaturat campaniei lui de promovare a lecturii. dupa plimbare a urmat lansarea de la Filarmonica – Libraria Caligraf unde au fost vreo 20 de persoane si unde invitatul special care a facut sa vibreze aerul in jurul nostru a fost Serban Foarta, care s-a declarat un fan al poeziei dar mai ales a viziunii lui Octavian despre literatura. impresionante discursuri au fost acolo. o lansare excelenta zic eu. degajata, detaliata pe tema si de fond.
  • dar Timisoara a devenit sfortoasa pentru ca am avut ocazia petrecerii catorva ore de poezie, filosofie, istorie literara, viata si moarte cu Serban Foarta, invitati in frumoasa lui camera plina de Ildi, pian, carti si tablouri. un poet urias, un om de litere si spirit despre care nu vreau sa mai adaug nimic. decat ca m-a lasat fara respiratie cand ne-a citit poemul Remember sau cand a recitat poemele lui preferate din volumul Dilecta. el si Octavian si-au regasit atat de multe puncte in comun in felul in care percep literatura, modelele si cavalerismul incat s-au sedus reciproc. octavian mi-a marturisit ca apropierea de dl Foarta a fost unul din momentele cele mai frumoase din viata lui de scriitor. a fost f marcat. ca si mine dealtfel. nu o sa uit niciodata aceste discutii inaltatoare, nici observatiile atat de aplicate facute pe textele mele sau pe „revolutionarii” lui O, o intreaga mistica a dialogului adanc si miscator ne-a tinut parca magneatizati de Serban Foarta.  caruia trebuie sa ii multumesc pentru apetitul extraordinar pentru literatura pe care mi l-a starnit, cat si pentru ideile si conexiunile analitice atat de fine la care au condus discutiile noastre. un adevarat maestru pentru care ii invidiez pe timisoreni.

 cateva poze  aici

2 gânduri despre „timisoara sforţoasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s