un pic de literatiur…

gata. am gasit-o. Literatura Haus Graz ;)
gata. am gasit-o. Literatur Haus Graz 😉

1. poeta andra rotaru ne reprezinta cu mandrie in mexic.

palacio de bellas artes, mexic
palacio de bellas artes, mexic

În perioada 25 septembrie- 3 octombrie 2009, la invitaţia Ambasadei României în Mexic, poeta Andra Rotaru va participa la Festivalul internaţional Zilele Europei în Mexic, secţiunea literatură, ca urmare a unei selecţii realizate de către juriul festivalului (Palacio de Bellas Artes şi Consejo Nacional para la Cultura y las Artes). Festivalul se află la cea de-a 3-a ediţie, iar printre participanţi se numără nume de referinţă ale literaturii europene: Matthias Hirth (Germania), Ugenie van Stratum(Olanda), Elisabeth Reichard (Austria), Manuela Gretkowska (Polonia), Michal Viewegh (Rep.Cehă), Lorenzo Silva (Spania). Tema festivalului din acest an este Literatura şi noile tehnologii. Dezbaterile şi lecturile se vor desfăşura în câteva dintre cele mai importante centre culturale şi universităţi ale Mexicului: Universitatea UNAM, Facultatea de filosofie şi litere BUAP, Casa memorială Ramon Lopez Velarde, Muzeul Jose Maria Morelos, Palatul de Arte Frumoase.  De asemenea, poeta va susţine lecturi  din volumul de debut tradus şi apărut în 2008 în Spania, En una cama bajo la sabana blanca (Într-un pat sub cearşaful alb)/ Bassarai Ediciones. Lectura, masa rotundă şi dezbaterile pe tema Literaturii şi noilor tehnologii debutează în data de 27 septembrie în incinta Palatului de Arte Frumoase din capitală.

Cofinanţatorul român care s-a alăturat organizatorilor festivalului din Mexic, sprijinind participarea Andrei Rotaru  la acest festival este Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir, Festival-Culture by Request.

2. razvan tupa lanseaza republica poetica (si ii face chiar si constitutie)…

Din luna octombrie lansam o serie noua de intalniri Poeticile cotidianului in Club A.

O data cu aceste intalniri inauguram un nou concept. Acest nou concept este Republica poetica si va arata care mai este astazi puterea poeziei din perspectiva unor scriitori contemporani. Republica Poetica ofera instumentele constituirii unei perspective contemporane asupra poeticului. Ceea ce ofera Poeticile cotidianului este o identificare la zi a trasaturilor pe care le are astazi poeticul, o zona pe care chiar daca uita sa o numeasca, nimeni nu o pierde din vedere in existenta de zi cu zi. Fie ca este vorba despre nevoia de liniste, ori despre elementele care ne dinamizeaza si dau sens lucrurilor din care este compusa viata noastra de zi cu zi, poeticul este numele pe care ne propunem sa il redam acestei zone pe care cei mai multi dintre noi uitam sa o si numim, dar care face ca tot restul sa merite. Unii isi doresc bani, altii succes, unii vor sa fie lasati in pace, sau sa li se dea ocazia, altii nici nu stiu ce vor dar au impresia ca trebuie sa-si doreasca ceva. Ce au in comun aceste situatii? Ceea ce individualizeaza acest tip anume de dorinta este conditia poetica, lucrul care ma face sa cred ca acest lucru imi va rezolva toate nesigurantele.

 In acest sezon X al poeticilor cotidianului, Republica poetica se deschide cu o aparare a poeziei. Dintotdeauna ati auzit de aparari ale poeziei mai mult sau mai putin celebre. De data aceasta aveti ocazia sa participati la elaborarea unei aparari a poeziei care va include afirmari si perspective multiple.

 Noul format al Poeticilor cotidianului va fi lansat pe 30 septembrie la Praga, in cafeneaua Krásný ztráty, in cadrul proiectului luna 9 a Bucurestiului la Praga, cu o seara care va include proiectia documentarului poezie. puterea, un film cu 24 de poeti noi realizat la Alba Iulia in mai 2009. Ceea ce veti vedea la Poeticile cotidianului incepand cu luna octombrie va aboli prejudecata cel mai bun, cel mai important. Poezia nu poate sa aiba o singura voce. Fiecare dintre cei care scriu poezie mai bine sau mai rau afirma prezenta poeticului.   Constitutia in lucru a Republicii Poetice va fi lansata in limba franceza la ICR Paris pe data de 30 septembrie, la ora 18, in cadrul evenimentului „Café Poème de Paris”. Noul format al poeticilor prevede pentru fiecare seara o intalnire cu cel putin doi invitati. Fiecare intalnire include o discutie despre poezie si scris (interviu live) si cateva momente de lectura sau performance.

 Ziua traditionala a Poeticilor cotidianului ramane joia, iar ora de incepere este ora 18.00. O intalnire dureaza intre 60 si 90 de minute.

Ca orice lucru esential, poezia trebuie aparata in primul rand de ea insasi.

Lansat in 2005, Poeticile cotidianului este o serie de intalniri saptamanale care aduce scriitori contemporani in fata publicului. Pana in luna iunie a acestui an, cand s-a incheiat sezonul 9 al proiectului, au avut loc 105 editii de Poeticile cotidianului.

3. salman rushdie vine in romania

Salman Rushie, unul dintre cei mai importanti scriitori ai momentului, a confirmat venirea in Romania, in luna noiembrie a acestui an (23-26 noiembrie). Vizita va include citeva evenimente in Bucuresti (conferinte, intilniri cu cititorii si presa, ceai cu sciitorii romani), precum si o scurta excursie in Transilvania – in acest moment, Editura Polirom se afla in discutii cu celebrul scriitor si eseist britanic de descendenta indiana cu privire la programul final al vizitei.

Descris la superlativ de catre critici („un mare povestitor, in traditia realismului magic al lui Grass, Calvino, Borges si Marquez” – The Observer, „cel mai controversat scriitor in viata” – Library Journal, „incisiv si misterios, ingenios si provocator” – The New York Times), scriitorul Salman Rushdie este, la rindul sau, un personaj intrat in cultura populara: actorii din Seinfeld fac adesea referire la el, si-a jucat propriul rol in blockbusterul „Jurnalul lui Bridget Jones”, dar a si compus impreuna cu cei de la U2.

 

4. dan mircea cipariu a fost ales pentru inca un mandat presedintele sectiunii poezie  a Uniunii Scriitorilor din Romania. gelu vlasin a intrat si ele in comitete si comitii, fiind principalul sau contracanditat. asta e o treaba.. insa am auzit ca a iesit mare halimai la alegeri :))

5. margento ne reprezinta la festivalul de poezie Slam de la Berlin!

Margento va deschide pe 30 septembrie prima editie a festivalului European Poetry Slam care se va desfasura in perioada 30 sept – 4 oct 2009 la Berlin.

Margento va evolua in componenta Chris Tanasescu – poezie, Grigore Negrescu – pictura si proiectii, Maria Raducanu – solist vocal, Marina Gingirof – voce, Valentin Baicu – clape, Costin Dumitrache – ghitara, inginerie de sunet, theremin.

Chris Tanasescu va participa si solo, ca performance poet in cadrul festivalului la care sunt invitati peste 200 de poeti din toata Europa. In paralel cu festivalul va avea loc si o conferinta cu seminarii si prelegeri pe teme “slam”, la care vor fi prezenti si membrii Margento.

 Margento este un proiect inter-arte infiintat de poetul Chris Tanasescu in 2001 si premiat in Marea Britanie, Australia si castigator al Discului de Aur 2008 in Romania. http://www.youtube.com/watch?v=DpJDupSbH68

6. urmeaza 2 evenimente la care trebuia sa ajung si imi plange inima de jale ca nu pot, ambele plasate la inceputul lui octombrie:

 • Tabara de creatie de la SAVARSIN editia a 3-a si
 • Zilele revistei FAMILIA de la Oradea.
 • octavian e insa in forma fiindca va participa la sf acestei sapt la Festivalul de poezie Balcanica de la Braila si pe 12 octombrie va lua premiul de critica literara pe 2008 al Asociatiei scriitorilor Bucuresti :)) pt Apocaliptica lui. iupiii.
 • si de ciuda mi-am ales astazi un curs de poezia britanica, analiza stilistica. uite-asa!! in total s-au facut 9 cursuri la numar. ca doar n-am venit sa dorm…

viata, domle!

5 gânduri despre „un pic de literatiur…

 1. intr-adevar, abia astept sa-i vad maine pe Chris Tanasescu & all.
  i-am intalnit luni la aeroport & guess what, mi s-a parut c-a trecut pe langa noi chiar Mircea Cartarescu. dar el parca se intorcea 😀

  Andra mi s-a parut putin incordata inainte de zbor, dar nu voi fi acolo s-o sustin 😛

  Tupa ma cam enerveaza cu ideea de „republica poetica”. de ar fi una cam prin club a, eu as emigra (adica la fel ca acum :D). dar lansarea la Praga mi se pare cat se poate de entuziasmanta – desi, chiar trebuia sa bage faza cu republica? 😛

  pe Salman Rushie poate il vad si eu daca zici ca vine la Bucuresti in noiembrie.

  Cipariu… bravo lui & keep it on, desi zic unii ca ar cam fi transpirat 😀 Vlasin – in prea multe comisii… presimt o multime de absente nemotivate 😀

  nu stiu cand pica „Tabara de creatie de la SAVARSIN editia a 3-a”, poate ca nu-s nici eu inca in tara atunci, insa chiar si asa is cam too much high ca nu m-au invitat 😀

  9nouuuaaa??? Miruno, dar tu ai chef de treaba, nu gluma!

  1. pai nora din cate stiu a plecat in Bulgaria a tras apoi o raita prin Bucuresti si acum este la festivalul d epoezie de la Sibiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s