herta – berlin – nobel = literatura romana ?!

wow. stirea  anului:

Herta Muller, scriitoare germana de origine romana, a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura
herta-muller

http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/
Herta Muller, scriitoare nascuta in 1953 (in aceeasi zi cu mine, 17 august 🙂 intr-un sat din Banat, a cistigat Premiul Nobel pentru Literatura. Herta Muller a emigrat in Germania, in 1987. In prezent locuieste la Berlin. Cartile sale sint traduse in peste 20 de limbi.

Juriul si-a motivat decizia prin „densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmostenitilor”.

Herta Muller este laureata a numeroase premii internationale: „Impac Dublin Literary Award”, Premiul „Kleist”, Premiul, „Franz Kafka”, Premiul european „de literatura Aristeion, Premiul Literar al Fundatiei Konrad Adenauer, Premiul orasului Berlin, iar din 1999 figureaza aproape in fiecare an printre numele potentialilor castigatori ai Premiului Nobel pentru literatura.

 

deci cine sa se bucure? e asta mult visatul prim Nobel romanesc sau nu?
si iata motivatia juriului
si reactia autoarei:
de adaugat ca
Premiul va fi decernat la Oslo, în 10 octombrie, data-aniversară a morţii fondatorului, industriaşului şi filantropului suedez Alfred Nobel. Premiul constă într-o medalie, o diplomă şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproape un milion de euro). 
 
iar premiul nobel pentru pace a fost acordat lui Barack Obama. nascut si el in august 🙂
image_125507986382128200_1

6 gânduri despre „herta – berlin – nobel = literatura romana ?!

  1. Fara a intra in detalii (subiectul asta e foarte ofertant pentru mine), Nobelul Hertei Muller nu poate fi in niciun fel confiscat (atribuit) de Literatura Romana. Sa avem in vedere un simplu detaliu tehnic – Romania nu a propus-o nici candidat Nobel.

    E ca si cum am spune ca marul rodnic din livada vecinului este si al nostru prin simplul fapt ca l-am vazut din cand in cand cum crestea.

    1. da ai dreptate. imi place mai ales ultima ta comparatie. e f plastica. dar daca ea tot declara peste tot ca viata in romania a inspirat-o (desi evident ca o spune intr-un mod negativ) ma gandesc: oare litereatura romana din care s-a hranit pana la 34 de ani nu a avut nici o influenta? dar evident ca nu romania trebuie sa se mandreasca cu ea..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s