kunst in herbst

o mica introducere la aceasta postare pe care o voi dedica minunatiilor artistice (in special pictura) cu care m-am delectat in ultima vreme.

anul acesta – recte 2009- a fost anul cel mai bogat in vizite in afara tarii din toata viata mea dar… mai ales in vizitarea de muzee. pictura a stat la loc de cinste, istoria artei fiind una din marile mele bucurii estetice si intelectuale. rubens, van gogh nemuritorul si mult iubitul, brueghell cel batran si satiric, caravaggio, cezanne, monet, durer, seurat, gaugain, chagall, picasso, giacometti, da vinci, tintoretto, lorenzo venetianul, titian, fra angelicco, matisse, goya si multi multi altii despre care nu stiam mai nimic mi-au trecut anul acesta prin fata ochilor inmarmuriti in frumusete. am fost rascolita, innebunita, orbita, mutita, bucurata de atata culoare si expresie. simt ca m-am imbogatit foarte mult cu aceste vizite si multumesc cerului ca am avut posibilitatea sa le gust. inchid paranteza.

Austria sta foarte bine la capitolul expozitii de arta. in special pictura. de aceea ma simt o mare norocoasa ca sunt aici si vreau sa profit. am fost de 2 ori la viena sapt asta si de fiecare data am vazut orasul impanzit de reclame la expozitii care mai de care:

  • Edvard Munch (colosal, unul din preferatii mei si ai lui O, am salivat efectiv in fata muzeului Leopold, o sa-l vedem in vacanta)
  • Impresionistii: Cezanne, Degas, Manet, Monnet in vizita la Albertina (care are si Rembrandt si alti mari de mi s-a facut parul maciuca – tot la iarna de vazut)
  • mult Seccession la Belvedere – Klimt, Schielle si alti expresionisti ai spatiului austriac si german

Grazul nu sta mai prejos. chiar in metroul vienez fac reclama la expozitia de pictura pop art american pe care o gazduiesc in prezent.

Fotografii-0030

warhol e evident marea vedeta. afisele de reclama la expozitie sunt efectiv prin tot orasul, de aia cred ca e muzeul mai mereu plin. am vazut-o de doua ori, destul de minutios. pe langa faptul ca locatia in sine te imbie la revelatii si contemplari, fiind ea insasi o bucata de arta in miezul orasului baroc

kunsthaus Graz - the friendly alien
kunsthaus Graz - the friendly alien

are 3 sectiuni. camera austria e dedicata montajelor si instalatiilor video in principal. acum e un artist polonez cu vreo 50 de filmulete toate avand in prim plan revolte si manifestari de strada (de bucurie sau protest) ca forme ale democratiei din diverse spatii culturale si tari – polonia, Sua, franta, germania, turcia, fasia gaza, israel, iraq din ce am reusit sa reperez. obositoare experianta, trebuie sa-i dedici mult timp ca sa ramai cu ceva. cel mai mult mi-au atras atentia copiii pusi sa strige mesaje politice in Gaza si femeile poloneze care-si cereau dreptul de a-si poseda ovarele (protest impotriva Bisericii catolice si a politicilor anti avort). in alta incapere a expozitiei mai sunt vreo 10 filmulete cu viata de zi cu zi a unor indivizi obisnuiti din categoria celor prost platiti, urmariti 24 de ore: gunoier, femeie de serviciu, vanzatoare la supermarket, instalator, vanzator de fast food etc. interesant desi tot f solicitant sa le vezi pe toate. gesturile mici si privirea lor obosita si luminoasa m-a impresionat.

apoi la primul etaj sunt vreo 10 filmulete din anii 60 facute de Warhol (celebrele experimente, din care eu nu vazusem nimic, cu camera pusa cam 50 de minute pe fata unui individ care mananca sau capul gafaind al altuia intitulat  Blowjob sau 2 persoane sarutandu-se vreo 60 de min  si alte asemenea). mi-a placut mai ales corespondenta titlurilor cu filmul desi tre sa recunosc ca nu am rezistat mai mult de 5 min in fata vreunuia. sunt insa 3 filmulete care m-au impresionat mult prin coloristica si gingasie (aveau ceva din cantecele excesive ale lui sociu, cel putin in capul meu) – doua care durau vreo 20 de min si aveau in prim plan un pescar intr-o apa f intinsa la o ora foarte devreme in dimineata,  la granita intre lumina si intuneric, cand cerul e verde si violet, si ceata da o senzatie tare stranie locului in care el culege scoici din mâl. se aud doar pasarile de dimineata, pasii lui prin mâl si scoicile scoase si aruncate in barca. e un poem intreg filmul asta, mi-a placut mult. sunt 2 cu aceeasi tematica dar culori diferite. al treilea e tot asa scurt si surpinde inceputul unei zilde munca – intrarea in fabrica (una maaare, ceva centru industrial) la ora dimineatii, tot foarte devreme dupa lumina difuza. sute de barbati in halate albastre cu serviete si cosuri cu sandvisuri intrand in fabrica. e chiar foarte frumos cadrul creat. ecranul era mare si te facea cumva parte din el. observ ca tematicile de stanga ma atrag si in arta 🙂

si la ultimul etaj pictura pop sub numele Painting the real. warhol cu 3 autoportete fosforescente f misto, celebra marylin intr-adevar reusita si socanta, si vreo 3 jacqueline kennedy indurerata in ziua asasinatului, multe accidente de masina decupate din ziar si colorate strident (si serializate in cate 12-20 de candre) si 2 tablouri intitulate scaunul electric, mov si verde, facute in anul abolirii pedepsei cu moartea in New York, si probabil unul din cele mai celebre – elvis dublat, cel care e si in afisul de mai sus, care are ceva straniu si magnetic. in timp ce il priveam ma gandeam ca ar putea sa existe unul similar si cu Michael Jackson…  tablouri cu poveste si superstaruri. ok. la warhol, am inteles faza, punerea in context, ironia, realul vazut in alte forme bla bla. dar la ceilalti? newman si wool, unii din „pionerii” picturii americane contemporane cum scria in prezentare.. tablouri mari de genul portocaliu si o dunga alba, apoi albastru si o dunga neagra. untitled. facute in 2001 sau in 1997. what??? adica nu se faceau din astea si la inceputul secolului?  de ce e asta pionerat? ce naiba mai spui in anii 2000 cu un tablou cu 2 linii si fara titlu pe deasupra? asta era newman iar wool e un poet al picturii sau un pictor al poeziei habar nu am. tablourile la el sunt de aluminiu cu vopsea alba si albastra. si continu numai cuvinte. maaari de vreo 5 metri. pe o plansa scrie follow me pe alta you made me, pe alta fuck if u have no penny sau run dog run dog run si din astea. am ramas super dezamagita. nu vad unde e mesajul, unde  e pioneratul…?

mai e Neugalerie unde sunt mereu expozitii experimentale. acum e o satira sociala frumoasa intitulata Farmecul Discret al Tehnologiei – arta spaniola contemporana, folosind marile inovatii tehnice ale secolului. combina toate tipurile de senzatii si iti arata putreziciunea mecanicului si frumusetea si duioasia involuntara a masinariilor. cel mai mult mi-a placut instalatia numita vantul – o carte deschisa plina de cifre si un ventilator ravasindu-i paginile haotic. fff frumos. la parter gasesti si un mare expresionist austriac Alfred Kubin cu ilustratie de carte stil Goya – apocaliptic dantelat, f frumos si el, ciudat, acid, terific.

arta clasica e la ea acasa in castelul Eggenberg

schloss-eggenberg-graz-steiermark

24 de incaperi foarte coerent organizate pe epoci, stiluri si teme. tablouri acompaniate de poeme ale vremii, in relatie cu tema (nu am mai vazut asta pana acum intr-un muzeu, excelenta ideea). cateva tablouri Breughell si un Caravaggio sunt vedetele dar si multi autori flamanzi excelenti, peisaje frumoase si un Cranah medieval dar absolut suprarealist, multe teme biblice si mitologice bine construite, o maiestrie a stilurilor. m-a desfatat atat castelul cat si minunata curte plina de pauni, o continuare fireasca parca in natura a coloritului frumos de pe panze.

urmeaza pe lista viena cu cele 4 muzee esentiale si venetia din nou, pe indelete, cu Galeria Accademiei si colectia Peggy Guggenheim.

2 gânduri despre „kunst in herbst

  1. am fost la leopold zilele trecute. ”munch and the uncanny” e impresionanta. fiecare lucrare in parte si conceptul dupa care au fost adunate in expozitie. dincolo de munch sunt multi altii, inclusiv kubin si goya, dar si ensor.

    cred ca bruegel e preferatul meu si la kunsthistorisches au mai multe lucrari, ce bine, asa ca m-am intors cu el in gand. pe cranah abia acum l-am descoperit si mi-a placut mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s