execuţia Ceauşeştilor dramatizată la Odeon

Pe 10 şi 11 decembrie, la Teatrul Odeon se vor juca două reprezentaţii ale spectacolului de teatru-documentar „Ultimele ore ale lui Ceauşescu“, realizat de Institutul Internaţional pentru Crimă Politică (IIPM) din Berlin.
 
Proiectul este iniţiat de Milo Rau care semnează şi regia montării, alături de Simone Eisenring. Spectacolul este un fel de „stenogramă“ a procesului soţilor Ceauşescu urmărind „cadru cu cadru“ „filmul“ ultimelor ore din viaţa „odiosului dictator şi a sinistrei sale soţii“, cum li se spunea în zilele Revoluţiei din decembrie. În rolurile principale, în urma unui casting la sânge, au fost distribuiţi actorii Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş (foto). Tzâcă Cojocaru nu şi-a imaginat vreo dată că va ajunge cândva să îl joace pe „Ceaşcă“. „Cel mai greu mi-a fostsă îi găsesc personajului meu motivaţii“, a povestit el pentru Cotidianul.
 
A trebuit să mă gândesc la el ca la un bătrân, trădat de toţi cei din jurul lui, ucis în urma unui simulacru de proces chiar de către oamenii în care avusese cea mai mare încredere.
Nu am putut să mă raportez la el ca la dictatorul care mi-a mâncat 40 de ani din viaţă, căci nu aş mai fi fost capabil să îl joc“, a mai spus actorul. Un alt lucru dificil a fost noutatea abordării. Teatrul-documentar presupune o transpunere cât mai fidelă a realităţii, ceea ce a făcut ca actorii să aibă foarte puţin spaţiu de mişcare în „interiorul“ personajului. Improvizaţia le-a fost complet interzisă. „Regizorul îmi cerea să copiez identic gesturile şi grimasele de pe figura lui Ceauşescu, or, eu nu sunt obişnuit cu aşa ceva“, a mai spus Constantin Cojocaru, recunoscând că teatrul-documentar e mult mai dificil decât îşi imaginase.
 
După reprezentaţia de joi seară, publicul este invitat la o dezbatere la care vor participa artiştii implicaţi în proiect, dar şi personaje-cheie din procesul real al Ceauşeştilor, „special guest star“ fiind generalul Victor Athanasie Stănculescu, care va avea cu siguranţă foarte multe de povestit.
un eveniment cultural incitant. sunt curioasa de reactii.
 de aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s