mai sunt 15 zile, 8 ore, 40 de minute si 3 secunde

pana cand in bratele mele se va cuibari linistea, in gara Westbahnhof din Viena.

 pana atunci insa:

 • Concert Harry Tavitian şi invitaţii săi la Ateneul Român
  Sâmbătă, 19 decembrie 2009, de la ora 19.00, la Ateneul Român, un Concert de Crăciun va încheia programul Teach Me Tonight – de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian derulat în acest an de Institutul Cultural Român. În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recital la două piane. În program: compoziţii ale ambilor pianişti, blues, teme clasice de jazz. În a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde „Christmas Cantata“. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“ şi TVR Cultural.

 

 • amintiri cu Marin Mincu, adunate duios de Mugur Grosu aici iar Bogdan Cretu ii face un portret admirabil

 

 • Ion Barladeanu, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly , Teodor Graur , Marian Zidaru, Matei Bejenaru , Victor Man, Ovidiu Fenes, Dumitru Gorzo, Mircea Suciu , Dan Perjovschi, Vlad Nanca, Suzana Dan si Tara (von Neudorf)

« … de porc » Vernisaj Vineri 11 decembrie| de de la ora 18 Centrul National al Dansului 

Povestea porcului in arta romaneasca recenta, o poveste de sunca si spata, de lipsa, dorinta si violenta este una dintre cele mai satioase, palpitante si semnificative istorii vizuale ale timpului nostru. De la Miorita la Bisisica si de la Nicolae Grigorescu la Ion Theodorescu- Sion, oile erau cindva animalul-fetis, totemul national. Insa in epoca de aur socialista, in tranzitia post-comunista si in consumismul actual, porcul a luat partea leului. Porcul este semnul lipsei in arta anilor 70-80. Porcul devine semnul plinului in arta de dupã 1989. Uneori chiar semnul prea-plinului, al insuportabilului. De la porcul mitic de Craciun la mititeii miticilor la iarba-verde, si de la acestia la cotletul preambalat igienic, din vitrinele frigorifice ale supermarketurilor (unde nu se mai numeste porc, ci devine un cod: „Oferta speciala”, „Doua bucati” etc.)  este un intreg parcurs pe care se insaileaza diverse unghiuri, junghiuri si injunghieri ale fratelui din cocina. Va fi lansat un produs tipografic …de porc, de calitate superioara, in tiraj limitat, stampilat, numerotat si semnat, dupa dorinta, de artistii expozanti. Expozitia va fi deschisa pina in ianuarie 2010. Ulterior va fi itinerata la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, partenerul acestui eveniment, alaturi de Art Act si InterArte din Cluj-Napoca. Erwin Kessler – curator

 • Marti, 15 decembrie 2009, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va avea loc o dezbatere cu tema Intelectualul post-utopic. Intalnirea, organizata de ICR impreuna cu Fundatia « Calea Victoriei » in seria Pro si contra la ICR, ii are ca invitati pe Anca Manolescu, Camil Parvu si Cristian Teodorescu. Moderator: Stefan Vianu. 

 In lumea moderna, rolul intelectualului a fost acela de a crea si de a critica utopii. Intr-o lume post-crestina, utopiile au avut rolul de a asigura coerenta sociala, de a conferi indivizilor un sens public. Acum, dupa toate aparentele, utopiile si-au pierdut din puterea de influenta. Dezbaterea de la ICR va cauta un raspuns la intrebari precum: ce sens mai are intelectualul intr-o lume post-utopica? Care sunt noile vehicule ale sensului public, si ce legatura exista intre ele si intelectuali? Cum este posibil – daca este posibil – intelectualul post-utopic, si care mai este rolul lui?

 • Magazinul National de Arta Contemporana va invita la deschiderea primului spatiu din reteaua sa in Bucuresti, 
  str. Doctor Staicovici nr. 26 / Ota, din 8 Decembrie 2009. Vor fi expuse lucrari de tineri artisti romani. Si straini. amanunte: http://mndac. blogspot. com 
 • a fost o data ca niciodata … un sat în care sălăşluiau o droaie de moşnegi şi de babe.
  Moşnegii aveau ochii holbaţi, gura roşie cu colţi înspăimântători şi nasul coroiat ca un ardei. 
   Iar babele, bătrâne de când lumea, aveau păr de lână, dinţi ca boabele de fasole şi gura strâmbă ca tăiată cu foarfecele. Dacă nu sunteţi sperioşi din fire, priviţi maştile confecţionate de meşterul Ion Albu din Timişeşti, judeţul Neamţ şi aflate acum în galeria foto de la:
  http://www.onlinega llery.ro/ expozitie- tematica/ masti-ion- albu/muzeul- taranului- roman
 • Domnica Drumea si volumul sau Not for sale, acum de vanzare  !

 

 • Herta nu scapa nici o ocazie de a infiera totalitarismul:

Laureata premiului Nobel pentru literatura in 2009, Herta Muller, a spus, in discursul tinut luni la Academia Suedeza joi, ca a inceput sa scrie atunci cand nu mai era posibil sa foloseasca viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din Romania sub dictatura lui Nicolae Ceausescu. In discursul sau public legat de munca pentru care a fost recompensata cu prestigioasa distinctie, Muller a subliniat ca a fost persecutata dupa ce a refuzat sa devina informator si a adus un omagiu celor care traiesc sub regimurile totalitare de astazi.  „Mi-as dori sa pot rosti o fraza pentru toti cei privati de demnitate, in fiecare zi, din cauza dictaturilor”, a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat-o ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru regim. „Mi-am spus…daca semnez asta, nu voi putea trai in pace cu mine si va trebui sa o fac singura”, a spus Muller, referindu-se la sinucidere. Cu acelasi prilej, scriitoarea si-a amintit cum a dezvoltat o „foame de cuvinte”. „Nimic in afara vartejului de cuvinte nu imi putea exprima starea. Reactionam la frica de moarte cu o sete de viata”, spune Muller.

 • aseara lectura a decurs bine, am interpretat, am vibrat, urmeaza operatiunea: traducerea in limba germana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s