se apropie 22 decembrie. iarasi.

si maine la seminarul despre tranzitie in balcani iarasi sunt pusa intr-o situatie ingrozitoare. mi s-a dat un articol al Laviniei Stan (bine documentat si concis, dar superfluu in stil occidental) despre asa numita „transitional justice” asa cum s-a intamplat ea in Romania de-a lungul celor 20 de ani de la caderea comunismului, de la procesul Ceausestilor la lustratie si CNSAS. va trebui sa le prezint colegilor, pe scurt, ce a mers si ce nu a mers in condamnarea morala a regimului. in gasirea criminalilor si a victimelor. in justetea istorica. va fi cumplit de greu. si cred ca voi incepe prin a le povesti despre acest spectacol, ultimele ore ale lui ceausescu, si urmarile lui in dezbaterea publica, si micul detaliu: nici o institutie din Ro nu a finantat proiectul…

am gasit o relatare care m-a impresionat:

Constantin Cojocaru si Victoria Cocias, in rolurile lui Nicolae, respectiv Elena Ceausescu, sunt eficienti pana in cele mai mici detalii fara sa fie tentati sa caricaturizeze. ”Tentatia de imitatie exista in Romania si e foarte mare, pana cand Ceausescu devine un fel de Bula, iar Bula e un personaj simpatic”, a spus Constantin Cojocaru pentru HotNews, intr-o discutie anterioara premierei. „Pariul n-a fost sa-l imit pe Ceausescu in aceasta faza pitoresca, ci sa inteleg niste mecanisme psihologice. El era, la urma urmei, un taran viclean din Scornicesti, dar in timpul procesului, asa cum au zis si alti martori, nu a crezut ca procesul era real.”

„Astepta un eveniment care sa lamureasca lucrurile in favoarea lui, de aceea tragea de timp pretinzand ca nu va raspunde decat in fata Marii Adunari Nationale. Iar aparenta  lui candoare venea dintr-o viclenie perfecta. Deci pentru mine problema nu s-a pus sa joc un personaj, ci sa pot intelege foarte bine in ce situatie si cum gandea el atunci, in acel moment in care, istoric vorbind, lucrurile devenisera usor irationale”, spune Constantin Cojocaru.

Victoria Cocias, care machiata seamana frapant cu Elena Ceausescu, a declarat pentru HotNews.ro ca, vazand de o suta de ori caseta (completa) a procesului si studiind pana cele mai mici detalii gestica si cuvintele Elenei Ceausescu, a reusit sa inteleaga mai multe despre „sinistra sotie” decat stia inainte. „Am construit personajul facand abstractie de ce stiam si de felul in care mi-a afectat viata, si da, a trebuit sa privesc totul strict profesional, din aceasta cauza inceputul a fost mai greu. Ca sa o joc pe Elena Ceausescu a trebuit sa-i gasesc partile pozitive (pentru ca nici un om nu e rau in mod fundamental).”

„ A fost atasata de copiii ei, desigur ca intr-un mod agresiv. Era o femeie foarte puternica. In ultimele momente ale vietii, s-a luptat fizic cu cei care vroiau sa o omoare si a incercat sa-l apere pe Nicolae Ceausescu de soldatii care vroiau sa-l lege. Bine, era aroganta, inculta, suficienta si agresiva – acesta era felul ei de a fi -, dar pe ai ei ii apara ca o leoaica. A fost o poveste de iubire intre ea si Nicolae Ceausescu. Au vrut sa moara impreuna, numai impreuna, impreuna, impreuna. Nu pot sa spun ca mi-au devenit mai simpatici cu acest spectacol, nici pe departe, erau totusi niste batrani inraiti si obtuzi.”

„Ma intreb si eu azi daca sunt condamnat pentru Timisoara sau pentru proces.”

Pentru ca spectacolul e o reconstituire fidela, spun actorii, adevarul conteaza. Dar care e adevarul de dincolo de reconstituire, dincolo de aceasta „mascarada”, cum a numit-o Nicolae Ceausescu? Poate reconstituirea mecanica sa declanseze un alt proces, mult mai intim, care sa duca la miez? In timpul spectacolului, generalul Stanculescu se uita prin sala si la un moment dat a iesit. La discutia de dupa, cand a urcat pe scena alaturi de Victoria Cocias, Rodica Culcer si istoricul Bogdan Murgescu, a marturisit ca a iesit de emotie. „Ca sa imi revin.”

restul aici

ziua de 22 decembrie a ajuns doar un filmulet galagios, cu imagine miscata si fara rating, pe youtube. noi unde suntem?

Un gând despre „se apropie 22 decembrie. iarasi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s