Bogdan Suceava, un prozator român de succes

vesti bune:

Romanul Venea din timpul diez de Bogdan Suceava a fost tradus in maghiara si bulgara

• „Romanul lui Bogdan Suceava are un succes surprinzator in Ungaria” (Peter Demeny)

Romanul Venea din timpul diez de Bogdan Suceava, aparut in anul 2004 in colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, a fost publicat anul acesta in limbile maghiara si bulgara, iar editia in limba engleza este in pregatire. In primavara anului 2010, editia a doua a romanului va aparea la Polirom.

Versiunea in limba maghiara a cartii, A felhanggal emelt idobol erkezett, a fost publicata anul acesta de Editura Noran, traducerea fiind semnata de Elteto Jozsef.

Realnost i ½ este titlul editiei bulgare a romanului, aparute, tot anul acesta, la Editura Paradox, traducere de Vanina Bojikova.

Coming from an Off Key Time, in traducerea lui Alistair Ian Blyth, se afla in pregatire la editura americana Northwestern University Press.

„Romanul lui Bogdan Suceava are un succes surprinzator in Ungaria. Sa fiu bine inteles: nu ma mir, Doamne pazeste, pentru ca as vrea sa sugerez ca e o carte mediocra. Cred insa ca succesul unui volum nu depinde numai si poate nici in primul rind de valoarea ei intrinseca literara. Dar atunci de ce depinde? […] Societatea maghiara este una care se infrunta cu probleme poate si mai acute decit cea romaneasca si cauta cu disperare „o solutie”. Bineinteles ca romanul „sucevean” nu poate sa-i ofere una, dar se pare ca a reusit sa formuleze citeva dileme intr-un mod pertinent.” (Peter Demeny, in Observator cultural, nr. 505, din 17 decembrie 2009)

„Daca iau in considerare doar aspectele ideologice ale romanului, putine sint volumele mai actuale si in care se reflecta mai exact imprejurarile societatii maghiare de azi. […] Problema principala a romanului este o experienta comuna tuturor societatilor est-europene: de ce trebuie sa-si piarda mintile o societate daca ea se elibereaza de sub presiunea pe care a simtit-o de-a lungul timpului?” (Istvan Csuhai,  in Elet es Irodalom, 22 octombrie 2009)

„Se observa cu usurinta ca parodia e, in romanul lui Bogdan Suceava, la ea acasa. Tonul alb, neutru si stilul voit descriptiv al naratorului, articulind o ironie tip pince-sans-rire, ingroasa latura bufa a cartii. Dincolo de aceasta exista insa si un simbure de gravitate al cartii, o pledoarie discreta pentru normalitate sociala si mize esentiale in planul vietii personale. Venea din timpul diez este un surprinzator, excelent roman al Tranzitiei, reducind cu inteligenta si umor falia dintre alienare si alinare.” (Daniel Cristea-Enache, in Romania literara, nr.42 din 26 Octombrie 2005)

„Ambitios si exotic, romanul lui Bogdan Suceava cucereste prin verva spectaculara si prin umorul de situasii, prin precizia ironic-estetizanta a stilului, prin volutele abracadabrante ale imaginasiei si prin intelectualitatea reflecsiei asupra „smintelilor” misticoide ale societatii romanesti de tranzisie. Venea din timpul diez este una dintre piesele grele ale noului val de prozatori.” (Paul Cernat, in Observator cultural, nr. 295,  17  noiembrie 2005)

   

Vizualizati intregul dosar de presa al cartii, aici.

Bogdan Suceava s-a nascut la 27 septembrie 1969, la Curtea de Arges. Este, intre altele, autorul volumelor de proza scurta Imperiul generalilor tirzii si alte istorii, Editura Dacia, 2002; editia a II-a la Editura LiterNet, 2003; Bunicul s-a intors la franceza, istorii, Editura T, Iasi, 2003, editia a II-a la Editura LiterNet, 2008; si al romanelor Miruna, o poveste, Editura Curtea Veche, 2007; Vincent nemuritorul, Editura Curtea Veche, 2008

2 gânduri despre „Bogdan Suceava, un prozator român de succes

  1. Bogdan Suceavă, în noua sa carte “Miruna, o poveste“, dă în mintea copiiilor, într-un sens bun al expresiei. Coboară cu lejeritate de povestitor veritabil pe Valea Rea, împreună cu sora sa Miruna, acolo unde bunicul său locuia parcă din alt timp şi alt spaţiu. Încă de la început, percepţia naratorului despre Bunul său îi personalizează trăirea: “pantalonii săi albi şi aspri mi se păreau curaţi ca prin minune, pentru că eu, când mă jucam, mă murdăream întotdeauna”.http://www.bookiseala.ro/bogdan-suceava-miruna-o-poveste/9203.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s