Bruxelles-ul in 6 poeţi

Home » Bruxelles-ul in 6 poeţi

multumesc mai intai Institutului Cultural Roman si mai ales Centrului de Informare de la Bruxelles care s-a ocupat f serios de organizarea acestor evenimente. seara de pe 17 martie a fost cu adevarat o lectura profesionista de poezie asa cum am vazut si prin alte tari. cu traducerile proiectate in fata publicului, cu sala plina, cu microfoane, fotolii, scena, muzica, vin si aperitive, discutii de follow up. franceza mea ruginita a cam ingreunat prezentarile dar m-am dat pe brazda pe parcurs. au venit multi romani rezidenti in Bruxelles si toti si-au exprimat nevoia de astfel de evenimente culturale care sa-i mai tina la curent cu ce se mai intampla in tara, cu nume nou aparute in cultura. au fost si cateva oficialitati de la institutiile europene, studenti, ba chiar si un traducator care isi scosese de pe net cv-urile noastre si era interesat de colaborari. mi-a parut f rau ca nu am avut nici unul volume la noi, s-au aratat mai multi interesati de ele si asa e ritualul la ei: dupa lectura cumperi un volum al autorului care ti-a placut. Centrul de carte Passaporta ne-a placut f mult pentru profesionalismul de care au dat dovada dar si pentrui atmosfera intima creata in timpul lecturii. am invatat f multe din aceasta experienta, si sunt constienta ca fara Doamna Carmen Ducaru de la CRIB nu ar fi reusit asa de bine. si traducatoarea Alina Miron a facut o treaba buna desi m-am convins de necesitatea conlucrarii intre autor si traducator.

in timpul lecturii: Mircea Valeriu Popa, Octavian Soviany, Andra Rotaru, Nora Iuga, Cosmin Perţa şi în dreapta: Dl Liviu Butoi

eu dupa lectura

publicul

la iesire, noi si PassaPorta 🙂

despre al doilea eveniment nu mai vreau sa vorbesc. au fost o dezbatere si o lectura seci, intr-un mediu neprielnic, de oameni neinteresati. mi-am asumat vina, desi pana  la urma si acolo am cunoscut oameni frumosi, am povestit si a fost ok. dar a fost cu mult sub prima seara. pot spune ca din aceasta experienta am invatat si mai mult .  am dat dovada de multa naivitate crezand ca poti trezi cuiva interesul pt literatura din senin. pe viitor nu o sa mai combin sfere publice care nu au legatura una cu alta, mai ales cand una din parti e atat de teapana si ne-culturala si ne-receptiva, cum a fost EYF.

all in all, a fost grozav. ne-am descoperit diferentele si asemanarile intre tipurile de poezie pe care le scriem fiecare iar eu ma bucur ca am re descoperit niste poeti de valoare (ff placut surprinsa de poemele recente ale lui Cosmin Perţa si ale Andrei Rotaru). o sa revin cu povesti despre muzeele de arta pe care le-am degustat in extaz si frumoasele stradute pe care ne-au ratacit pasii.

Ps: Norei i-a placut la nebunie Bruxelles-ul (i s-a parut mult mai viu decat Berlinul, va povesti cat de curand la ea pe blog si a dat deja un interviu savuros Andrei Rotaru aici)

Leave a Reply

Your email address will not be published.