tragedia poloneza

Home » tragedia poloneza

vineri seara am iesit sa bem o bere in centrul Sibiului, cu o parte a echipei. Am ajuns in Atrium, un bar de evenimente culturale f intim si elegant, chiar langa podul mincinosilor. la fumatori era full asa ca am fost “deportati” la nefumatori, intr-un separeu anost, departe de pianul cu acorduri joase si de vanzoleala tipica unei locante misto. ne simteam stingheriti, exilati. desi eu ca nefumatoare puteam in sfarsit respira in voie.  cand mi-am ridicat ochii pe pereti am vazut ca intreaga incapere era decorata cu niste desene ciudate in alb si rosu. cand am privit mai atent am vazut ca in toate aparea omuletul rosu din sigla Institutului Polonez.

le-am privit cu atentie si am observat ca fiecare reprezentare grafica era plina de ironie, satira, umor de buna calitate. le-am atras atentia si colegilor posomorati si am inceput toti sa studiem desenele (peste 20) si sa ne amuzam de mesajul lor istet, sa le comentam. am si uitat ca suntem la nefumatori. ni s-au descretit fruntile. apoi intr-un colt am vazut si numele artistului care le semnase> Mugur Grosu. tare mult m-am bucurat. eu stiam ca el lucreaza la afisele celor de la Institut dar nu stiam ca s-a jucat si cu sigla lor si ca i-au facut si o expozitie. le-am povestit celor de la masa ca il cunosc pe Mugur, ca e si scriitor, ca e la Kamikaze acum etc. Eram cu totii impresionati de proiectele reusite si vizibile ale Institutului Polonez. la un moment dat chelnerita ne-a invitat in sala mare ca se eliberase o masa la fumatori. nu am vrut sa mai plecam. ne simteam deja foarte bine acolo. se crease o atmosefra aporpiata, placuta. ne gandeam ce bine ar prinde la orele de cultura civica sa se comenteze aceste desene, ce bine ar putea ele sa dezvolte spiritul critic al elevilor inundati de prea mult limbaj de lemn despre democratie.  am plecat de acolo cu o senzatie f placuta. desenele alea si discutiile despre Polonia la care ajunsesem inspirati de expozitie ne apropiasera, ne facusera sa ne exprimam afinitatile.  pt mine intalnirea “neasteptata” cu amicul Mugur Grosu in ipostaza de ilustrator mi s-a parut de-a dreptul stranie si cu atat mai placuta.

a doua zi dimineata unul din colegi vine si imi sopteste in timpul seminarului ca s-a produs o tragedie, ca oamenii de stat ai Poloniei au murit intr-un accident aviatic in Rusia. unica mea reactei a fost: nu, nu se  poate. e o gluma sinistra. nu delegatia poloneza. poate alta. am fost apoi siderata. pe masura ce citeam stirile detaliate ale dezastrului eram cu gandul la linistea, simplitatea si frumusetea desenelor lui Mugur vazute in bar cu o seara inainte. o coincidenta oribila.

am trait tragedia poloneza intens. nici acum nu inteleg ce a fost de fapt . la Graz m-am imprietenit cu cativa polonezi care sunt si ei foarte afectati de evenimente. gandul m-a purtat imediat catre ei. si ma bantuie expresia asta crunta ” Blestemul padurii de la Katyn” . si o informatie care merita> Filmul “Pădurea Katyn”, în regia lui Andrzej Wajda, o peliculă despre cea mai mare tragedie a Poloniei din istoria modernă, va fi difuzat marţi seară, 13 aprilie, de la ora 21.10, la “Telecinemateca”, pe TVR 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published.