Octavian Stoica, acest Jamie Oliver al secolului trecut…

Home » Octavian Stoica, acest Jamie Oliver al secolului trecut…

nu auzisem niciodata de octavian stoica pana acum vreo 2 ani.  cand, intr-o dupa-amiaza torida de vara Florentina, prietena noastra pictorita, ne vorbeste cu nostalgie si ciuda in glas de un iubit de-al ei, scriitorul si estetul Octavian Stoica. fusese un autor cunoscut la vremea lui, cand articolele sale despre Bucurestiul vechi puteau fi citite cu entuziasm in Luceafarul sau Romania literara. era un boem total, mortal. traia asa cum scria. efervescent. si asta toamna editura scripta se hotaraste se reediteze un volum al sau de mult uitat din 1978 De-ale gurii din batrani. desi coperta e nasoala, cartea e o adevarata desfatare. nu culinara, nu literara, nici estetica sau aristocratica ci… etica si ecologica, daca pot spune asa. o maiestrie a slovelor si a parfumurilor. a nostalgiei dupa natura, si dupa hrana ca ritual artistic, cathartic. iar desenele in creion facute de Florentina dau paginilor un suflu de dragoste placut la atingere.

de aceea m-am si gandit: ce s-ar fi intamplat oare cu O. Stoica, acest scriitor cu nerv si bucatar cu imaginatie debordanta, acest povestitor fantast al Bucurestiului cu mancare „organica” al inceputului de secol… daca nu s-ar fi nascut in comunism sau in Romania ci in…. alt spatiu cultural si social, cu multa mediatizare si  miscari fancy – cool – eco??  nu ar fi devenit oare un veritabil Jamie Oliver scriptural, o autoritate globala, cu multa charisma si naturalete, dominand condimententele si picanteriile din viata noastra bio ?

inchin deci un pahar de vin pentru sufletul lui Octavian Stoica aflat deja printre duhurile protectoare ale mahalalelor bucurestene si va invit sa il descoperiti in minunatul sau op despre care O scria imbietor:

Căci, în paginile acestei cărţi, îmbinând  erudiţia şi evocarea aburită de lirism, iar acribia documentaristului cu scriitura rafinată a unui  stilist de excepţie, autorul reuşeşte să realizeze nu doar o adevărată enciclopedie a gastronomiei româneşti tradiţionale, ci şi o mică bijuterie literară. Ea e destinată mai ales acelor amatori de literatură care nu-l dispreţuiesc pe îndepărtatul strămoş Anton Pann, zăbovesc cu voluptate prin mai vechile pagini ale lui Ghica şi Filimon, sunt gata să adere oricând la protocolul acelui club al mateinilor pe care îl năzuia Ion Barbu, au scormonit prin coşul lui Selim şi au zăbovit îndelung pe uliţele răsucite ale himericei Isarlâk, au savurat melanholile Prin­cipelui şi au cugetat cu nostalgie la vechile localuri bucureştene, pe unde cânta Zavaidoc, evocate în Groapa..

veniti deci joi seara la Poeticile Cotidianului in Other side si vineri dupa-amiaza ora 17 la Sala Oglinzilor in Casa Monteoru sa il degustati pe acest autor neobisnuit.

 & aici  gasiti niste retete de-ale sale care sa va faca pofta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.