Angela & Cărtă & Saviana

Home » Angela & Cărtă & Saviana

3 frumoase evenimente sapt asta:

Astăzi, 17 mai 2010, ora 21:15, la TVR Cultural, criticul literar Daniel Cristea-Enache o are invitată în emisiunea “Literatura de azi” pe poeta Angela Marinescu.

Cel mai recent volum al Angelei Marinescu, “Probleme personale”, Editura Cartea Românească (2009), va fi unul dintre subiectele dezbătute în emisiunea „Literatura de azi”.

Daniel Cristea-Enache scrie despre autoare: “Inconfundabila scriitoare, foarte apreciată de tinerii poeţi de azi, scrie versuri „de o frumuseţe violentă, lirismul său fiind mai degrabă intensiv decât extensiv, concentrat în înşelătoarea lui dezorganizare, uneori, farmaceutic preparat. Experienţa poetică se dovedeşte una limită, iar condiţia în care Angela Marinescu o poate traversa (fără a o consuma integral) este cea a scrisului «până la capăt», cu «cenuşa rapida».” de la Agenţia de carte.

PS Angela nu a fost nominalizata pt volumul Probleme personale (desi a avut peste 20 de cronici) la secţiunea Poezie a Premiilor USR pe 2009. HUUUUUUUUUOOOOOOOOOOOOOO!

poza e de la white noise. ador coperta!

Cafeneaua critică la Club Control/miercuri 19 mai 2010:

Mircea Cărtărescu – poet şi/sau prozator?

Următoarea întîlnire a proiectului de dezbateri culturale Cafeneaua critică* îl va avea ca invitat pe poetul şi prozatorul Mircea Cărtărescu. Tema întîlnirii: Mircea Cărtărescu – poet şi/sau prozator? Pretext: apariţia simultană a două noi volume ale sale: Frumoasele străine (proză) şi Nimic (poeme) (ambele la Editura Humanitas).

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică

Miercuri 19 mai 2010, orele 18.30-21.00 Club Control Bucureşti, Str. Academiei nr. 19

(în Pasajul Victoriei, intrarea dinspre Str. Academiei/Institutul de Arhitectură/Biserica Enei)

LANSARE DE CARTE:  PROSCRISA, de Saviana Stanescu, Editura Vinea, 2010

 Lansarea va avea loc la:

 Uniunea Scriitorilor, Calea Victoriei 115, Sala Oglinzilor

Luni, 17 mai, ora 18:00

 Volumul de versuri PROSCRISA reuneste primele carti de poezie ale Savianei Stanescu si „Google Me!”, poeme in limba engleza.

Cartea va fi prezentata de Mircea Martin, Carmen Musat, Ioana Ieronim si editorul Nicolae Tzone.

Lectura-performance din volum: autoarea.


***
Stabilita la New York din 2001 unde a facut o cariera remarcabila ca dramaturg, Saviana Stanescu a debutat ca poet in 1994 cu un volum care a provocat discutii si controverse: “Amor pe Sarma Ghimpata”. A urmat “Sfaturi pentru gospodine si muze” in 1996 si “Proscrisa – poem scenic” in 1997. Poemele sale au forta dramatica si personaje (in general) feminine puternice, asa ca trecerea spre teatru a fost fireasca. Poemul scenic Proscrisa s-a jucat la Teatrul Gerard Philipe din Paris in 1998, in festivalul Du Monde Entier. De atunci Saviana a incercat si a reusit sa devina dramaturg, dar n-a incetat sa ramana si poeta. Este Fulbright Alumna.
In New York  s-a facut remarcata si cu volumul de poeme in engleza GOOGLE ME! publicat de Vinea International si distribuit de Ugly Duckling Press, precum si mai multe volume de teatru. Printre piesele sale recente se numara „For a Barbarian Woman” (Pentru o femeie barbara), un text dramatic si poetic care face o paralela intre viata lui Ovidiu la Tomis si o poveste contemporana. Piesa a pornit de la ciclul de poeme Tristia – Scrisorile unei femei barbare (din vol. „Google Me”), care sunt replici la epistolele lui Ovidiu catre Augustus.

 “Saviana Stanescu apartine secolului 21. Este intensa, e cool, spirituala si indrazneata, sexy si fantezista, cunoscatoare politic si cinica. Dar inainte de toate, ea este o scriitoare extraordinara.”
Richard Schechner

PROSCRISA apare in colectia „Nouazeci”. Cuprinzand primele carti de poezie ale Savianei Stanescu, ca si „Google me!”, volumul ofera o incursiune unica in vocea unei scriitoare originale si inventive, un adevarat cronicar al vietii de zi cu zi de aici si de aiurea, vazute prin prisma disperarilor si viselor oamenilor obisnuiti. NU O RATATI!

bonus: aici un interviu misto al Savianei (de anul trecut) dat Andrei Matzal  in Cotidianul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.