destinul mă trimite mereu la Costineşti…

Home » destinul mă trimite mereu la Costineşti…

Costineşti e staţiunea de pe litoralul românesc în care am fost de cele mai multe ori. o cunosc ca în palmă. o detest. deşi mă leagă de ea numeroase amintiri frumoase. şi acum mă bălăcesc pe plajele ei… destinul m-a adus aici orbeşte de fiecare dată, fără să vreau.

– totul a început în 1997. treceam în clasa a 5-a . în vacanţa de vară (tot august, aprope de ziua mea). ai mei m-au trimis in tabără cu şcoala. eram cam cea mai mică din grup. eu şi o colegă de clasă Adina, de care mă ţineam scai, că de ceilalţi elevi (nişte giganţi de clasele a 7-a şi a 8-a) mi-era frică. tot ce îmi amintesc este

  • că am stat la hotel Iunona (unde destinul mă va întoarce ma tarziu ca pe un titirez..)
  • că într-o zi mi-a fost rău la stomac şi am stat toată ziua în casă
  • că de ziua mea doamna profesoară mi-a cumpărat un maimuţoi pe care scria Costineşti 1997 pe care îl mai am şi acum
  • că tot în acea zi mi-am făcut drept cadou de ziua mea o ciocolată Snikers (care mi se părea pe atunci o mare grozăvie)
  • că am fost în ultima noapte să dansăm la discoteca Ring şi eu mă uitam cu jind la “giganţii” de clasa a 8-a, şi că m-au obosit foarte tare luminile alea intermitente ale discotecii..
  • că am jucat cărţi şi am primit poruncă să pup un băiat mai mare  pe obraz şi mi-a fost atât de ruşine  încât am fugit din cameră iar ceilalţi au râs apoi tot timpul de mine
  • că banii de buzunar mi-i ţinea profesoara ca să nu îi pierd (şi îmă dădea o bancnotă de 10.000 de lei pe zi)
  • şi că în ultima zi m-am certat cu colegele de cameră şi pe tren am stat separat, supărate. aceasta a fost a doua tabără din viaţa mea de elevă, prima fiind la Postăvaru, unde evident că destinul mă va trimite din nou ulterior. iar a treia (ultima înainte să mă îmbolnăvesc) a fost în munţii Semenic, când treceam  a 6-a. despre ele în episoadele următoare.

– ca să revin, destinul m-a adus din nou în Costineşti în anul de graţie 2004. treceam în clasa a 12-a. era iulie de data asta. eram alături de fratele meu Tibi şi soţia lui, veniţi în concediu şi luându-mă şi pe mine cu ei. am stat la o pensiune lângă o biserică, după liniile de cale ferată (care taie staţiunea în 2). a fost o săptămână frumoasă. am o grămadă de poze de atunci. cea mai trăznită amintire e că m-am întâlnit într-o noapte cu nişte colegi de liceu, aflaţi şi ei acolo în aceeaşi perioadă, pe unul îl chema Costin ţi glumeam mereu că e staţiunea lui de fapt..) ca să petrecem o seară ca la carte. fratele meu le-a zis amicilor înainte să plecăm: aveţi grijă, v-o dau pe inventar! şi noi toţi am râs: ei, doamne, dar ce se poate întampla? ne distrăm şi noi până dimineaţa… totul bine şi frumos până ce fratele meu a primit de la mine un telefon disperat, la 3 dimineaţa, să vină să mă ajute, că mă ia poliţia…. mare grozăvie a fost atunci, mari aventuri s-au întâmplat, cert e că mă panicasem eu inutil, totul a fost ok ( o mică bătaie între puştani şi cineva ameninţa cu chemarea poliţiei) dar totul s-a sfârşit cu un răsărit superb aproape de Hotel Forum (extremitatea nordică a Costineştiului) alături de amicii mei  şi nişte clătite cu ciocolată delicioase, la 5 dimineaţa, pe terasa Vraja mării.

– destinul dă mereu cu zarurile şi pică tot Costineşti, ba chiar hotel Iunona. era prima mea vară de studenţie. 2006. august. bilete gratuite de student bursier. la vederea Iunonei am înlemnit. vechi amintiri mă împresoară, clasa a 5-a cu toate mirajele ei.. Iunona era mult schimbată faţă de cum o lăsasem eu cu 10 ani în urmă. modernizată, mult mai mare. de data aceasta staţiunea mi s-a părut obositoare, kitschoasă, aglomerată, gălăgioasă, fără gust, fără armonie… discoteca tineretului şi reclamele ei stridente îmi făcea greaţă. vroiam doar marea, şi plimbările din apus. şi epava. locul pe care îl iubesc cel mai mult e bucata de plajă fină foarte aproape de epavă. e atât de frumos, atît de departe de lume…

– în 2007 am revenit, serbând din nou ziua mea la Costineşti. cazarea a fost de această dată la o familie cu care ne-am împrietenit, o rămăşiţă a boemilor Costineştiului folkist ai anilor 60… o curte superbă, intimă, primitoare. am luat atunci aparatul foto cu mine, am făcut o grămadă de poze trăznite, dar care s-au pierdut toate din cauza unui virus la calculator. gălăgia falezei m-a deranjat în continuare, dar îmi amintesc un apus serbat cu O şi o sticlă de şampanie pe plajă, şi o barcă verde apărută ca de nicăieri (abandonată), în care am stat şi am povestit ore în şir şi unde am scris poemul acesta

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SRu4tsYBi9A&feature=related]

2008 mă aduce din nou în Costineşti (de data aceasta complet nepremeditat) cu CTR, într-o campanie anti tutun :))). şi cu O alături. şi tot în perioada zilei mele de naştere, pe care mi-am petrecut-o de-a dreptul trăznit (venind din Vamă unde avusesem o lectură în club Hand, abandonaţi la Neptun pentru că nu mai circulau microbuzele, pe şosea, obosiţi, făcând autostopul la 1  noaptea, un grup de aprope 10 oameni, bând o sticlă de 2 l de şampanie, şi ajungând în Costineşti cu o Dacie break în care am stat îngrămădiţi ca nişte hamsii în tigaie, trăind o spaimă imensă nu doar fiindcă maşina abia se mai ţinea pe roţi de atâta greutate, dar mai ales pentru că şoferul era beat…). o săptămână frumoasă, activă nu chiar de relaxare, şi plină de aventuri.

– şi iată-mă acum în 2010, iarăşi în curtea primitoare a boemilor de pe strada Gării, cu nevoia imensă de linişte şi relaxare, cu O de mână, cu soarele în păr şi gust de mare sărată pe buze…. în Costineşti, staţiunea pe care o urăsc şi o iubesc deopotrivă, căreia îi cunosc fiecare ungher şi unde, la vederea epavei, zâmbesc de fiacare dată melancolic.

deloc întâmplător vaporaşul din Costineşti ce iese în larg şi face turul epavei se numeşte, cum altfel, decât Destiny :). o plimbare cu el la apus e demenţială!

Leave a Reply

Your email address will not be published.