Cosmin Perţa (reclamă mascată)

Home » Cosmin Perţa (reclamă mascată)

din meniul de azi, direct de pe plajă, vă ofer una bucată interviu de excepţie:

Lucrezi acum într-o editură, Tracus Arte, www.edituratracusarte.ro. Cum se văd din cealaltă parte pretenţiile şi aşteptările unui autor?

Autorii au, cum e şi normal, aşteptări mari. Lucrul într-o editură mică m-a mai dezmeticit şi pe mine cum e cu difuzarea, vînzarea, investiţia (atît financiară, cît şi intelectuală), şi lucrurile, mai ales în acest context de criză, sînt din ce în ce mai dificile. Fiind o editură mică, ce nu îşi permite să publice sute de titluri pe an, preferăm să ne selectăm cu mare grijă au-torii. Refuzăm pe multă lume, e drept, însă autorii pe care mizăm şi cărora le dăm ok-ul devin mai mult decît nişte nume pe nişte coperte, ei sînt chiar identitatea editurii noastre, aşa că ne îngrijim să îi lansăm, să scoatem cărţile în condiţii grafice dintre cele mai bune, să ne respectăm obligaţiile contractuale, ba chiar să plusăm unde e cazul. Pe partea grafică lucrăm cu Tudor Jebelanu şi Mircea Dumitrescu. Avem pînă acum cîteva colecţii care au beneficiat de o receptare publică şi mediatică foarte bună; „Neo“, colecţia de poezie coordonată de Alexandru Muşina, este una dintre ele. Am avut surpriza ca autori de primă mînă să prefere să lucreze cu o editură mai mică, pentru că au parte de o comunicare directă, pot controla procesul editorial, de la felul în care să apară volumul pînă la cele mai mici detalii legate de difuzare şi PR.
 

Bun, plecînd de la pretenţiile autorului şi oferta redactorului-şef al unei edituri care publică cam 40% poezie, şi ca un co-organizator al Tîrgului naţional al Cărţii de Poezie, cam cum se vede piaţa? Se scrie prea mult, se publică excesiv, se cumpără mai deloc?

Se scrie foarte mult şi, dacă e să îmi permiţi o părere personală, se şi publică foarte mult. Vorbim de tone de maculatură care invadează tîrgurile, librăriile, în care nu doar cititorilor le este greu să se orienteze, ci chiar şi librarilor şi bibliotecarilor. Din păcate, foarte multe edituri, mai mari sau mai mici, sînt lipsite de redactori de carte specializaţi, şi de multe ori chiar de discernămînt. E păcat că zeci de cărţi de poezie care ar avea latentă dispoziţia de a fi bune sau foarte bune sfîrşesc prin a fi mediocre, pentru că autorii lor se grăbesc să le publice fără să revină asupra lor, fără să le lucreze suficient şi pentru că nu au dat peste un redactor de carte care să îi îndrume în sensul acesta. Nu vorbesc aici despre grafomani, ci chiar despre autori. Date fiind aceste valuri de volume de poezie care se revarsă an de an în capetele ipoteticilor lectori, vînzările nu au cum să fie impresionante. Şi apoi, de ce să nu fim sinceri, poezia de calitate nu a fost niciodată o marfă, chiar dacă de multe ori e pusă la vînzare, ci mai degrabă un artefact de preţ, cu un public restrîns. TNCP însă a fost un succes, aş putea spune, adică s-a vîndut mai multă poezie decît mă aşteptam eu iniţial să se vîndă. Editorii prezenţi au fost la fel de uimiţi ca şi mine. Mircea Petean, de la Limes, m-a întrebat de două ori înainte de tîrg dacă să îmi trimită cărţile sau nu, recunoscînd că din vînzarea de poezie el nu a cîştigat niciodată nimic, ba chiar a pierdut. Ei, bine, de data aceasta nu a plecat cu mîna goală, nimeni nu a plecat cu mîna goală, dar nici nu se poate trăi din asta.

Înţeleg că eşti pasionat de gastronomie. Care e specialitatea bucătarului?

Ar fi cîteva la care nu prea dau greş: pui cu portocale, muşchi de vită cu smochine (merge foarte bine şi cu prune uscate) sau file de crap (cod) cu măsline verzi. Toate cu sosuri. La pui merge sos de smîntînă cu rozmarin verde (sau sos de ciocolată cu iaurt), la vită sos de roşii tocate cu vişine (sau sos de roşii tocate cu mentă proaspătă şi cu puţin usturoi), iar la crap un sos de smîntînă cu lămîie şi busuioc (sau sos de gălbenuş de ou cu puţin usturoi şi ulei de măsline). Multe dintre ele sînt reţete personale.
(restul se poate degusta aici, cât e proaspăt)
 
& la felul doi un deliciu de carte, Două povestiri (care, culmea, e roman!!!) abia scoasă din cuptoarele tipografiei.
semnate de nimeni altul decât Cosmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin Perţaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published.