Remember Gheorghe Craciun

pentru ca pe langa faptul ca a fost un scriitor excelent, a fost un ganditor foarte efervescent. citatul de mai jos m-a impresionat mult.

Dincolo de problematica literaturii, dupa modelul ‘omului de hirtie’ al lui Roland Barthes, putem astazi vorbi despre omul de sticla al monitorului TV, despre omul digitalizat al noilor echipamente audio-vizuale la purtator, despre omul megabit al Internetului.
Prezenta si absenta fizica, prezenta virtuala si absenta virtuala devin astazi dimensiuni fundamentale ale relatiilor interumane. Vecinii de palier si-au pierdut obisnuinta de a se saluta. Nu acelasi lucru se intimpla pe chat, unde partenerii de dialog nu se vad si nu se cunosc unul pe altul, dar pastreaza vechile forme de stabilire si marcare a contactului interuman.
Singuratatea omului modern a fost substituita de… postsinguratate, de postsensibilitate. Dar acestea sint niste valori cu care te impaci sau nu, pe care le cultivi sau le refuzi. Oricit de noncomunicationala afectiv ar fi lumea de azi, aspectele esentiale ale afectelor pot fi oricind reactualizate si asumate, cu conditia de a nu ceda deprimarii induse de jungla urbana si de a nu accepta noile stereotipii ale vietii transformate in flux continuu de informatie si solicitare.”    

Gheorghe Craciun, „Viciile lumii postmoderne: cine pierde cistiga”,

in Observator cultural, Nr. 93 (350), 7-13 decembrie 2006

2 gânduri despre „Remember Gheorghe Craciun

  1. E, intr-adevar, sublim citatul. E ca un fragment simbolic din Paler, dar e, desigur, altceva pentru ca sunt doi scriitori foarte diferiti. Faptul ca spun „sunt” desi sunt morti amandoi e o alta problematica, ea insasi sublima.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s