Pantelimonul cultural

Home » Pantelimonul cultural

 veste buna. initiativele culturale fac Bucurestiul periferiei sa respire un aer mai putin poluat, un aer cultural. dedic aceasta stire Ioanei Bradea, careia sunt convinsa ca ii place ideea>

Halele parasite ale Postavariei Romane, o fabrica din vechiul cartierul muncitoresc comunist Pantelimon, transmit sentimentul greutatilor industriale post-revolutionare. Vechiul complex este in ton cu blocurile de apartamente gri din acest cartier notoriu in anii 1990 pentru bandele sale si traficantii de droguri.

 De-a lungul timpului, zona s-a schimbat. Au inceput sa apara hipermarketuri si magazine private la parterul blocurilor. Insa cartierul periferic nu avea nici o locatie culturala. Un ONG – Make a Point – a remarcat acest lucru.

„Make a Point este un ONG care, asa cum spune si lozinca noastra, incearca sa aduca cultura mai aproape de oameni din punct de vedere geografic”, a declarat Madalina Rosca, creative director la Make a Point, pentru SETimes.

Rosca a explicat preocuparea grupului fata de ideea de periferie, dupa ce si-a dat seama de realitatile in care traiesc cei din afara centrului orasului. „Orice fel de eveniment cultural este localizat in centru, la o distanta de cativa kilometri. Uneori trebuie sa mergi mult pentru a lua o cafea, daramite ca sa vezi un film sau o piesa de teatru”, a afirmat ea. Rosca si colegii ei au venit cu ideea prezentarii gratuite de filme in cartier, in fiecare joi seara, in hala unei foste fabrici.

„Ne-au luat cateva luni sa transformam fosta hala intr-un spatiu modern unde putem prezenta filme. In acest scop am angajat un arhitect specializat in restaurare si un proiectant”, a afirmat Rosca. Rezultatele sunt uimitoare – vechi cantare industriale, motoare de ascensoare si dispozitive de sudura au fost reconditionate si transformate in obiecte practice precum mese si canapele.

 Make a Point invita de asemenea producatori de film si actori sa se alature acestei experiente. „La fiecare doua saptamani avem o zi de joi curatoriala – aducem un invitat artist sau regizor care alege, prezinta si discuta un film pe care il considera esential pentru formarea sa profesionala sau despre care el/ea crede ca trebuie vazut in Romania „, a afirmat Rosca. In ciuda succesului acestui program, ea recunoaste ca organizatia mai are de lucrat la promovarea evenimentului pe plan local, in cartier, si nu doar prin intermediul internetului. „Jumatate din cei care vin sunt din alte parti ale orasului”.

Make a Point isi largeste sfera de actiune prin includerea altor proiecte – cursuri de cultura vizuala si cinematografica, cursuri de animatie pentru copii, concerte si expozitii.  „Una din expozitiile pe care le pregatim este o fuziune intre pictura si cinematografie – pictori amatori de film si realizatori de filme foarte plastice reuniti la Postavaria Romana”, a declarat Rosca.

 © SETimes

Leave a Reply

Your email address will not be published.