Festivalul de la Brno, Miruna Vlada: În momentul în care te uiți înapoi, nu mai poți merge înainte

Home » Festivalul de la Brno, Miruna Vlada: În momentul în care te uiți înapoi, nu mai poți merge înainte

[:de]Vlada este un pseudonim. Miruna și-a schimbat identitatea în adolescență după o criză existențială. A luat numele iubitului crezând că-i preia identitatea. A umplut într-o seară un caiet cu noul nume, parcă pentru a și-l întipări în genom. De atunci este într-o eternă căutare care a dus-o prin cele mai exotice locuri din irealitatea imediată. Așa s-a descoperit pe sine în volumul de debut poemextrauterine (Editura Paralela 45, 2004), a cartografiat Balcanii subliminali și tragici ai războiului de secesiune iugoslavă și a scris un volum Bosnia.Partaj,( Editura Cartea Românească, 2014), o confesiune răscolitoare despre război, boală, moarte, înstrăinare. Am întâlnit-o la Festivalul Lecturii de autor de la Brno și am stat de vorbă despre poezie și nu numai.

Europa Liberă: Cum ați ajuns la poezie?

Miruna Vlada: „E întotdeauna greu de stabilit dacă tu ai pornit în căutarea ei, dacă ea a plecat după tine sau v-ați întâlnit undeva la mijloc. Povestea mea, cumva, este destul de simplă. Am avut o boală – mi s-a dat sau nu mi s-a dat? – și am stat la pat timp de un an de zile. Și, având 16 ani, fiind în plină creștere, asta m-a afectat destul de mult. Iar poezia a fost forma mea de a-mi continua, totuși, viața, fără să înnebunesc complet. Și, din momentul acela, eu nu am tratat poezia ca pe o simplă activitate adolescentină – nu știu, scrii ca să-ți mai reglezi din sentimente – am tratat-o ca pe un fapt existențial profund. Poate prea profund, pentru că m-am luat destul de mult în serios. Cert este că, din momentul în care găsești în poezie o formă de supraviețuire, îți este destul de greu să mai cauți alte forme. Și, din momentul acela, pot să spun că poezia a rămas pentru mine la fel de existențială și importantă. ”

Europa Liberă: Spuneți că ați avut și alte forme de boală de înfruntat cu ajutorul poeziei? V-ați vindecat și de alte boli de-a lungul timpului?

Miruna Vlada: Da, bine, aici am făcut un joc de cuvinte în sensul metaforic. Cred că toți ne confruntăm cu felul acesta de boli, pierderi, regăsiri, încercarea de a-ți căuta identitatea în toate sensurile și poezia m-a ajutat foarte mult să mă explorez pe mine și să explorez lumea din jur.

Citește interviul integral aici: https://romania.europalibera.org/a/festivalul-de-la-brno-miruna-vlada-%C3%AEn-momentul-%C3%AEn-care-te-ui%C8%9Bi-%C3%AEnapoi-nu-mai-po%C8%9Bi-merge-%C3%AEnainte/30054522.html

[:]

Leave a Reply

Your email address will not be published.