Anchetă despre corectitudinea politică

Home » Anchetă despre corectitudinea politică
Anchetă despre corectitudinea politică

Miruna Vlada, una din inițiatoarele anchetei Cui i-e frică de Corectitudinea Politică? O anchetă despre mediul literar românesc,  a scris Contagiune periculoasă  – Corectitudinea politică și exploatarea divizării sociale în România ante- și post-COVIDTextul urmează să apară și în volumul colectiv Caiete Documentare 5 “Calitatea vieții” (Ed. Club România, septembrie 2020).

Contagiune periculoasă  – Corectitudinea politică și exploatarea divizării sociale în România ante- și post-COVID

“Limbajul corect politic este premisa pentru o lume fără discriminare”.

 Anatol Stefanowitsch

“Corectitudinea politică e, de fapt, o negare a realității”.

 Pascal Bruckner

În volumul “Lumea în 2020 – o schiță a viitorului global prezentată de Consiliul Național de Informații al SUA”[1], publicat acum mai bine de un deceniu – printre predicțiile făcute privind fenomenele caracteristice actualității apar menționate și: ascensiunea naționalismului și tendința către populism, politica identitară – bazată pe convingeri religioase și pe afilieri etnice ca reacție la globalizarea agresivă, ce creează o ruptură evidentă între elitele transnaționale și publicul devenit tot mai ‘patriot’. Ei bine, viitorul e deja aici. Una din sursele acestei evoluții pe care o putem ușor recunoaște ca o descriere fidelă a zilelor noastre ar fi anii ’90 marcați de deconstrucția lumii ‘așa cum o știam’ (adică în versiunea ei liberală și conservatoare din SUA) care, printre altele, a dus la propagarea multiculturalismului și a luptei împotriva discriminării, și a deligitimat rasa și etnia ca baze ale identității naționale. Nu e deloc întâmplător că în aceeași perioadă a anilor ’90, ai sfârșitului de Război Rece, au apărut și primele discuții articulate despre ‘corectitudinea politică’ (CP de aici încolo), conceptul asupra căruia vreau să reflectez în cele ce urmează. Acum mai bine de trei decenii acest concept era unul exclusiv elitist, discutat doar de un număr foarte redus de intelectuali occidentali ca parte a unor transformări de curriculă în universitățile americane. În schimb, astăzi termenul a ajuns să fie în centrul atenției și a dezbaterilor publice, depășind cu mult cercurile elitiste, în jurul său creându-se numeroase controverse și apărând tot mai des în limbajul uzual. Evident, sensul său a ajuns să fie foarte distorsionat și politizat. Având în vedere că el a apărut cu referire la nevoia de reformă a modului de predare a anumitor subiecte în mediul educațional, și a influențat mai multe generații de studenți, și având în vedere forța lui de a antagoniza societăți diverse în zilele noastre, la nivel global, e nevoie cu siguranță să reflectăm la formele de manifestare și consecințele dezbaterii despre CP ca unul din elementele cheie ce definesc cadrul global actual, și ca parte a paradigmei educaționale corelate cu acesta.

(…) Citește materialul integral: http://www.romanianliteraturenow.com/uncategorized/ancheta-cui-i-e-frica-de-corectitudinea-politica-o-ancheta-despre-mediul-literar-romanesc-3/

Leave a Reply

Your email address will not be published.