Articol în memoria lui Vintila Mihăilescu în Observatorul Cultural

Home » Articol în memoria lui Vintila Mihăilescu în Observatorul Cultural
Articol în memoria lui Vintila Mihăilescu în Observatorul Cultural

Joi, 26 noiembrie 2020, în cadrul adunării generale anuale a PEN România (desfășurate online), s-a acordat Premiul PEN România 2020. Laureatul de anul acesta este regretatul Vintilă Mihăilescu, pentru volumul În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului (Editura Polirom, 2019).

Premiul PEN România a fost înființat în 2013. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie –, care exprimă valorile de implicare civică, libertate a cuvîntului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International, din care face parte și PEN România. Premiul se acordă în fiecare an în luna noiembrie.

Premiul care a fost acordat anul acesta a avut în vedere cărți apărute în 2019. Juriul (compus din Magda Cârneci, Ruxandra Cese­reanu, Bogdan Ghiu, Mariana Gorczyca, Claudiu Komartin, Miruna Vlada, Radu Vancu, membri ai comitetului de conducere) a ales, prin mai multe tururi de scrutin succesive, din nu puținele titluri pline de merite publicate în anul precedent, douăsprezece: Mariana Codruț, Pulsul nu poate fi minimalist (Editura Paralela 45); Dan Coman, Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Editura Polirom); Anastasia Gavrilovici, Industria liniștirii adulților (Casa de Editură „Max Blecher“); Medeea Iancu, Delacroix este tabu: Amenda­mentele lirice (Editura frACTalia); Florin Iaru, Jos realitatea! (Editura Paralela 45); Vintilă Mihăilescu, În căutarea corpului regăsit (Editura Polirom); Mihaela Miroiu, Maria Bucur, Naș­terea cetățeniei democratice. Femeile și puterea în România modernă (Editura Hu­manitas); Ioana Nicolaie, Cartea Reghinei (Editura Humanitas); Horia-Roman Patapievici, Anii urii (Editura Humanitas); Cezar Paul-Bădes­cu, Frica de umbra mea (Editura Polirom); Cosmin Perța, Arșița (Editura Paralela 45); Livia Ștefan, Thanato Hotel (Casa de Editură „Max Blecher“).

Grupajul de față cuprinde cele două Laudatio prezentate în cadrul ceremoniei online, plus un fel de „discurs de recepție“ și o „scrisoare în lipsă“ din partea a doi membri ai „cercurilor concentrice“ de prieteni și discipoli ai profesorului Vintilă Mihăilescu. În virtual azi cu toții, poate vom învăța să ne (re)obișnuim cu prezența prin absență a unor opere intelectuale iradiante, așa cum este cea a laureatului Premiului PEN România 2020. (Bogdan GHIU)

Citiți materialul integral în Observatorul Cultural: https://www.observatorcultural.ro/articol/premiul-pen-romania-2020-acordat-post-mortem-lui-vintila-mihailescu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.