INTERVIU ÎN Pressone despre volumul “Prematur”

Home » INTERVIU ÎN Pressone despre volumul “Prematur”
INTERVIU ÎN Pressone despre volumul “Prematur”

Miruna Vlada: „Partea politică a oricărei arte poate deveni propagandă periculoasă în funcție de scopul celui care o folosește”

Miruna Vlada este pseudonimul literar al Mirunei Butnaru-Troncotă. Este scriitoare și cercetătoare în studii europene și balcanice. A publicat 3 volume de poezii care au luat premii importante. Selecții din poemele ei au fost traduse în 12 limbi. Este membră în comitetul director al organizației PEN Club România și una dintre cele mai sonore voci în ceea ce privește egalitatea de drepturi și de șanse.

Dragă Miruna, ești una dintre vocile literare foarte active în spațiul public și lucrul acesta mi se pare îmbucurător și, totodată, un simptom al unei normalități după care am tânjit multă vreme.

Ne știm de mulți ani și ți-am urmărit evoluția, de la poeta rebelă, activistă și asumată, care a abordat mereu teme dintre cele mai spinoase, până la profesoara și cercetătoarea respectabilă de la SNSPA. O să încep prin a te întreba cum se împacă cele două lumi, cele două personalități, creativitatea poetică și rigoarea academică?

Eu văd tot mai limpede că cele două lumi, cum frumos le denumești tu, nu se împacă și tocmai aici e secretul – să nu știi când au făcut pacea și nici când pornesc războiul. Aste te menține alert. Mai ales când începem să vedem dincolo de stereotipii.

Să fii poetă în 2021 nu mai e o îndeletnicire așa de dubioasă cum era în România anilor ’90, de exemplu, dar nici așa de glorioasă și plină de însemnătate cum e în Ucraina sau în alte state fost sovietice la ora actuală, de exemplu. Ține foarte mult de clișeele culturale din jurul statutului de scriitor din fiecare societate.

Citește interviul integral: https://pressone.ro/miruna-vlada-partea-politica-a-oricarei-arte-poate-deveni-propaganda-periculoasa-in-functie-de-scopul-celui-care-o-foloseste?fbclid=IwAR3RJTvBv9K16rMIqzfa32l77OqcelnGo-3iHfs7pYouKUJzYn3_1uM1boY[:]

Leave a Reply

Your email address will not be published.