CV

Home » CV

Studii și cercetare



Miruna Vlada este pseudonimul meu literar. Partea mea de ne-literatură a fost (și este încă) foarte interesată de teoria politică și de cum ne condiționează contextele. Între 2005-2008 am făcut Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA București. Apoi între 2008-2010 Masteratul de Teorie și Analiză Politică din aceeași Universitate. Iar între 2010-2013 am fost doctorandă cu o bursă de cercetare ce mi-a permis să studiez la Universitatea Liberă din Berlin, la Universitatea din Ljubljana și apoi am stat aproape un an de zile în Bosnia Herțegovina, unde am făcut cercetare de teren. În 2014 am publicat o carte pe baza cercetării doctorale la editura Tritonic (Bosnia and Herzegovina – a critical case study of Europeanization). Am mai luat apoi două burse postdoctorale pe domeniul cercetării Balcanilor de Vest (pt ca nu îmi găseam nici un job), am lucrat 6 luni în Kosovo și din 2016 sunt lector universitar la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din SNSPA.
Pe lângă poezie, mai public uneori și articole de opinie și eseuri în Dilema veche și Observatorul cultural. Și interviuri cu artiști din Balcani: Adisa Basic sau Jeton Neziraj.

Și câteva analize politice in limba engleză: Future Lab Europe blog, Sarajevo Times 

Inclusă în antologii (în limba română)
“111 cele mai frumoase poeme de dragoste din literatura română” editată de Marius Chivu și Radu Vancu, editura Nemira, București, 2016.
“Antologia Echinox 2010” in Cluj Napoca, 2011.
“Poezia anti-utopică. Antologia celor mai buni poeți tineri români”, editată de Daniel D Marin, editura Paralela 45, 2010.
”Antologia Colocviului Tinerilor Scriitori Români”, editată de Irina Petraș, Uniunea Scriitorilor din România, filiala  Cluj-Napoca, 2007.
”La neagra”, antologia rezidenței literare de la Sâvărșin, editura Mirador Arad, 2007.
”Generatia 2000”, editată de Marin Mincu, editura Pontica, Constanta, 2004.

Inclusă în antologii (in limbi străine)

Engleză
”Moods Women and Men. Once Again. Anthology of Romanian Erotic Poetry”, editată de Ruxandra Cesereanu, editura Tracus arte și Calypso Publishing House, 2015.
”The Vanishing Point That Whistles, an Anthology of Contemporary Romanian Poetry” translated and edited by Paul Doru Mugur, Adam J. Sorkin, and Claudia Serea (Talisman House Publishing) 2011.

Franceză
”La littérature féminine, le féminin dans la littérature”, editată și tradusă de Linda Maria Baros, editura Institutului Cultural Român, Romania, 2015.
“Anthologie de la poésie roumaine contemporaine. 1990 – 2013”, 2013 traduceri de Linda Maria Baros, editura Tracus Arte, București.
”Prix International Jeunes Auteurs PIJA Contes et nouvelles”, foreword by Chantal Myttanere, Le Grand Mirroir Publishing House, Brussels, 2005


Rezidențe literare:

2007 – Tabăra de la Săvârșin (Romania) recidency offered by the Romanian Writers Union organization in Arad.

2015 –Atelier de traduceri la Stockholm (Sweden) Translation residency offered by the Romanian Cultural Institute

2016 – Bursa Traduki pentru Scriitori din Sud Estul Europei – Sarajevo (Bosnia and Herzegovina) unde a colaborat cu poetul suedez Jonas Gren.



• Participare la lecturi de poezie în străinătate

Noiembrie 2009 – Graz (Austria), Universitatea Karl Franzens (traducere în limbile engleză și germană)

Martie 2010 – Bruxelles (Belgia), Passaporta Cultural Center – lectură de poezie (tradusă în franceză și română) organizată de Institutul Cultural de la Bruxelles;

Iunie 2011 – Londra (Marea Britanie), lectură și dezbatere cu poeta britanică Jo Schapcott (Poet Laureate), organizată de Institutul Cultural de Londra în cadrul programului de promovae a poeților “Poets in the City”

Martie 2015 – Leipzig (Germania) Participare la Leipziger Buchmesse susținută de Traduki și Ministerul Culturii din România –lectură de poezie și dezbatere cu poeta Nora Iuga și prozatorul Varujan Vosganian, po dezbatere la Cafe Europa despre literatura română contemporană și o discuție cu poeta Adisa Basic din Bosnia și Herțegovina moderată de Hana Stojic și organizată de Traduki, Forum OstSüdOst – “Sarajevo, a literary meeting”.

Aprilie 2015– Stockholm (Suedia) –lectură de poezie în traducere și dezbatere în cadrul “Stockholm Cultural Night” alături de poeții: Andra Rotaru și Dmitri Miticov.

Octombrie 2015 – Timisoara (Romania) – lectură și dezbatere în cadrul Festivalului International de Literatură de la Timisoara cu poeta Adisa Bašić din Bosnia Herzegovina

Septembrie 2016 – Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) –lectură la Muzeul Literaturii organizat de Pen Center Bosia

Septembrie 2016 – Cernăuți (Ucraina) – lectură în cadrul Festivalului Internațional Meridian organizat de Paul Celan Literaturzentrum.

Decembrie 2016- Sofia (Bulgaria) –lectură în cadrul Balkan Beyond Borders (BBB) Short Film Festival, ediția 7.

18-21 Mai 2018 – Priștina (Kosovo) –lectură în cadrul Festivalului Internațional de Poezie Polip organizat de Qendra Multimedia

19-23 Septembrie 2018 Lvov (Ucraina) – Lectură în cadrul Târgului internațional de carte și festivalului literar Bookforum


Interviuri recente

Dlite – Institutul Goethe, 2018, de Andra Rotaru

Radio Romania Cultural, 2018, de Adela Greceanu


Ce altceva mai fac


• Cursuri de scriere creativă

În 2017-2018 am ținut timp de un semestru un curs de Creative Writing Poezie la Universitatea București în cadrul Masteratului de Traduceri Literare de la Facultatea de Literaturi și Limbi Străine (catedra de Limba Engleză) sub coordonarea dnei Prof. Dr. Lidia Vianu.

În 2018 am ținut un curs de Creative Writing Poezie în cadrul Mornin Poets organizat de Revista de Povestiri.

Din 2016 sunt prof în cadrul comunității Learnity de învățare democratică pentru liceeni. www.learnity.ro

• Organizare/ facilitare de evenimente culturale

Am organizat și moderat de-a lungul anilor numeroase lecturi de poezie, dezbateri și evenimente culturale în țară și străinătate.

În 2011 am fost asistent de proiect la prima ediție a Târgului de Național de Carte de Poezie (TNCP) organizată de Muzeul național al Literaturii Române ce a devenit ulterior Festivalul Internațional de Poezie București.

Între 2012-2013 am fost realizator și co-moderatoare a emisiunii culturale săptămânale “Romanian Letters” la radio Activ FM organizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană.

În 2015 am fost curoatoare a unei serii de evenimente culturale ce au cuprins lecture de poezie, degustări de vinuri și expoziții de artă în spațiul cultural “Conceptual Lab” din centrul Bucureștiului.

Din 2016 sunt membru supleant în Board-ul PEN Club Romania (responsabilă de Writers for Peace Committee)

Din 2012 sunt parte din echipa de organizare a festivalului Balkans Beyond Borders (BBB) short film Festival și co-organizatoare a ediției cu numărul 4 ce a avut loc la București (4-5 October 2013).

Am fost co-organizatoare și moderatoare a unor evenimente culturale din cadrul festivalului Culese din Balkani ediția a 4-a (1-4.11.2018) desfășurat la Clubul Țăranului și Muzeul Țăranului.